Testamente eller inte – så mycket får sonen

1 av 2
MED TESTAMENTE Okände sonen får 10 procent, barnen från äktenskapet med Merril MacLeod får 22,5 procent var.
NYHETER

Jan Stenbecks yngste son får minst 10 procent av sin pappas förmögenhet. Det gör honom till en av Sveriges mest förmögna.

Om testamente saknas får han lika stor del som sina fyra halvsyskon.

I går begärde pojken via sin advokat sin del av tillgångarna, vars värde uppskattas till flera miljarder.

Jan Stenbecks arvsskifte kommer att bli komplicerat. Inte nog med att hans tillgångar finns spridda över hela världen. En stor del av aktierna i hans bolag finns också placerade i stiftelser som inte kommer att beröras av arvet.

Dessutom finns en ännu inte uppklarad skilsmässa där Jan Stenbecks före detta hustru Merrill har gått till domstol för att få en bättre ekonomisk uppgörelse än hittills. De pengar hon slutligen får kommer att tas från dödsboet, vilket naturligtvis minskar barnens arv.

Enbart Jan Stenbecks svenska aktier var värda 1,9 miljarder kronor när han avled. Huvuddelen av dessa ligger i bolaget Emesco AB, som i sin tur ägs av en stiftelse i Liechtenstein.

Fastigheter i Sverige

I Sverige ägde han också fastigheter, bland annat byggnaden som rymmer huvudkontoret på Skeppsbron 18 i Gamla Stan i Stockholm och som har ett taxeringsvärde på 58,3 miljoner kronor, samt Gröna huset i samma kvarter som är taxerad till 19,2 miljoner.

I Sverige har familjen Stenbeck också två bostadsrätter på exklusiva Villagatan på Östermalm i Stockholm, i huset där Jan Stenbeck växte upp.

Uppkallade efter döttrarna

Jan Stenbeck ägde dessutom fastigheter i USA och aktier i ett 100-tal företag som han drev i USA.

Förutom den stora kappseglingsbåt uppkallad efter dottern Cristina som Stenbeck sjösatte i Americas Cup, ägde Jan Stenbeck också en motorbåt som han döpt efter den yngre dottern Sophie.

Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM