100 000 kronor till den som finner försvunna svanar

Belöning ska lösa konstkuppen

NYHETER

Sökes: ett svanpar.

Finnes: belöning på 100 000 kronor.

Nu gör Uppsala universitet ett nytt försök att få tillbaka sina stulna Bruno Liljefors-tavlor från den fräcka konstkuppen på Österbybruks herrgård.

Larmet gick omedelbart under inbrottet 1999. Men de iskalla tjuvarna skrämdes inte - de visste att de hade gott om tid på sig innan polisen hann dit från Uppsala, 4,5 mil därifrån.

Värde: 4-5 miljoner

Tavlorna, 11 skisser av olja med djurmotiv, värderades till mellan fyra och fem miljoner kronor.

I våras löste polisen delvis konstkuppen när man slog till mot en känd våldsverkare i Norduppland. I samband med gripandet hittades fem av Liljefors-tavlorna som nyligen kunde återlämnas i gott skick till Uppsala universitet.

Men fortfarande saknas sex av konstverken. Ett av de mest värdefulla är "Ett svanpar" från 1918 som värderas till en halv miljon.

Alla tavlor viktiga

- Det är det mest förnäma av verken, men vi är glada över att få tillbaka vilket som helst, säger antikvarie Johan Cederlund.

Universitetet har utfäst en belöning på 100 000 kronor till den som kan lämna uppgifter som leder till att stölden klaras upp.

- Det är det absolut värt. Men det är också en skyldighet mot donatorn, konstnärens son Lindorm och hans maka Marianne, säger antikvarien.

Bruno Liljefors (1860-1939)

Britt Peruzzi