Blair ska göra s till vinnare

Persson får mäktig draghjälp inför valet

NYHETER

TIMRÅ

Göran Persson får hjälp av en av världens mäktigaste politiker i valrörelsen.

Aftonbladet kan i dag avslöja att Tony Blair besöker statsministern i Stockholm den 4 september.

På dagordningen: överläggningar - och ett gemensamt valmöte.

Foto: PETER VAN DEN BERG
träffas ofta Göran Persson och Tony Blair utanför Blairs hem på 10 Downing Street. De möttes där i juli, och Persson var då märkbart besvärad av sitt brutna nyckelben.

Besöket började diskuteras redan då Persson besökte Storbritanniens premiärminister i London i juli.

Sedan dess har de två regeringschefernas staber jobbat på att hitta en gemensam lucka i deras scheman.

Den 4 september har länge varit preliminärt datum för besöket, men först nu har Blair bekräftat att det blir av.

Det är dagen efter det att Persson kommit hem från FN:s stora miljökonferens i Johannesburg - en konferens som även Blair åker till.

Ställer in i Göteborg

Persson ställer in ett besök i Göteborg den dagen för att i stället ha överläggningar med Storbritanniens premiärminister på regeringskansliet Rosenbad i Stockholm.

Blair åker från Johannensburg till London den 3 september, för att nästa dag åka vidare till Stockholm. Den svenske statsministern kommer hem från toppmötet på morgonen den 4.

- Vi kommer båda direkt från Johannesburg så vi kommer säkert att fortsätta den diskussionen plus att han nog är intresserad av att få prata lite om svensk välfärdspolitik, som jag vet att han är intresserad av, säger Persson.

Det är ingen dålig draghjälp du får.

- Det får du värdera själv.

Även om Persson inte vill erkänna det, är självfallet huvudskälet till besöket att ge de svenska socialdemokraterna en hjälpande hand i valrörelsen.

Blair är en av världens mäktigaste politiker och har en stark karisma. Att synas med honom är ingen nackdel i valrörelsens slutspurt.

Vill hålla balansen

Men även labourledaren har intressen att bevaka. Det är val i både Sverige och Tyskland i höst och socialdemokratiska förluster i dessa två länder skulle förändra maktbalansen i EU.

Persson vill inte avslöja om han och Blair tänker framträda tillsammans, men enligt vad Aftonbladet erfar kommer de att ha ett gemensamt valmöte i Kista norr om Stockholm.

Dessutom planeras ett besök på något av IT-företagen i Sveriges "Silicon valley".

- Kista är valt för att britterna är intresserade av IT och utbildning. Och för att det är nära till Arlanda. Blair är bara här en halv dag, säger en källa i regeringskansliet.

En annan fråga som med all sannolikhet kommer att diskuteras är EMU och den gemensamma valutan euro.

Sverige och Storbritannien är vid sidan av Danmark de enda EU-länderna som inte har gått med i EMU och båda länderna ska ha folkomröstning i frågan innan beslutet fattas.

Oisín Cantwell