FN-policy: Homopar räknas inte som familj

Bo och Stefan får inte samma förmåner som gifta par

NYHETER

Bo och Stefan har fått kyrkans välsignelse och sitt partnerskap registrerat.

Men det struntar FN i.

- FN vill inte erkänna att vi är gifta, säger Stefan Schutz. Det är kränkande. De accepterar inte mig. Bo behandlas som om han fortfarande vore singel.

Foto: BASS NILSSON
Bo Hogland och Stefan Schutz.

Bo Hogland från Ystad har jobbat för FN i hela sitt yrkesverksamma liv. Han har varit på Cypern, i Mellanöstern, och Östtimor. För tillfället tjänstgör han i Afghanistan.

Sämre förmåner

Hemma i Ystad går hans partner, Stefan Schultz. De träffades 1994 och för två år sedan hölls vigselceremonin i Mariakyrkan i Ystad. Efter det tyckte Bo att han borde få samma rättigheter som sina kollegor i FN.

Det handlar exempelvis om högre traktamente, skattesänkningar och förmånliga sjukvårdsförsäkringar. Stefan och Bo tog för givet att de skulle få förmånerna när deras partnerskap var registrerat.

Men FN-organet Office of Legal Affairs i New York hade en annan uppfattning och avslog Bos begäran.

- Vi trodde inte det var sant, säger Bo. Nu har vi kämpat med detta i två år. Tre gånger till har vi ansökt, men fått avslag varje gång.

"Det är kränkande"

- De accepterar inte mig, konstaterar Stefan. Det är kränkande.

Men paret ger inte upp. - Vi har haft kontakt med RFSL, homo-ombudsmannen och justitiedepartementet. Vi får stöd men ingen hjälp.

- Det är inte i första hand pengarna vi är ute efter. Vi vill att FN ska erkänna att vi faktiskt är gifta.

Svenska FN-förbundets ordförande Alexander Gabelic anser, enligt Ystads Allehanda, att alla FN-svenskar ska behandlas lika.

- Jag känner inte till det här fallet men ska omedelbart fördjupa mig i problematiken, lovar han.

Pelle Tagesson

ARTIKELN HANDLAR OM