"Ryssar stjäl som korpar"

Kommunalrådet Lars Törnman vill stoppa invandrare från öst

NYHETER

Ensamstående rysktalande män är inte välkomna i Lars Törnmans Kiruna.

I en radiointervju kallade han dem för korpar som stjäl överallt.

- Man kan inte vara så kategorisk, säger Maud Lantto på Migrationsverket i Kiruna.

Sedan december förra året har Kiruna börjat ta emot asylsökande personer till sin flyktingförläggning. Just nu finns det närmare 600 personer som väntar på besked om de får uppehållstillstånd i Sverige. En stor grupp av dem som sökt uppehållstillstånd i Kiruna kommer från forna Sovjetunionen.

Foto: JAN COLLSIÖÖ/FLT-PICA
STÄNGer KIRUNA? Lars Törnman är inte rädd för att hamna i blåsväder. I en radiointervju säger Kirunas kommunalråd att ensamstående ryssar "stjäl som korpar". Han vill nu stoppa invandringen av ensamstående män från öst.

Toppar statistiken

Det är den gruppen som väcker irritation hos näringsidkare och nu också kommunalrådet Lars Törnman från Kirunapartiet.

Ensamstående män från forna Sovjetunionen toppar polisens statistik för snatteribrott. Under juli månad i år var mer än hälften av alla snattare rysktalande.

I en intervju i Norrländska Socialdemokraten, NSD, säger Törnman att Migrationsverket borde försöka få bort ensamstående män från Kiruna och ersätta dem med barnfamiljer.

I lokalradion har han kallat dem för korpar som stjäl överallt.

På Migrationsverket i Kiruna håller man med om att bilden delvis stämmer.

"De flesta stjäl inte"

- Snatterierna har ökat och det finns det belägg för. Givetvis är det jättetråkigt, många av de asylsökande är förtvivlade över att det händer, säger Maud Lantto på Migrationsverket.

- För att nyansera debatten bör man komma ihåg att det stora flertalet ryskspråkiga inte stjäl eller begår brott. Det finns en liten klick som begår många upprepande snatterier.

Rätt till prövning

Att neka män uppehållstillstånd till förmån för familjer tror hon inte på.

- Lars Törnman är politiker. Migrationsverket är en myndighet som följer lagarna. Varje asylsökande har rätt att få sina skäl prövade före beslut, säger hon.

Zendry Svärdkrona