Ett vattenfall - i sovrummet

Stor läcka senaste fiaskot i Hammarby sjöstads lyxbostäder

NYHETER

Olycksdrabbade Hammarby sjöstad har utsatts för ännu ett bakslag.

En vattenläcka orsakade i går skador i flera lägenheter.

– Det var som ett vattenfall rakt ner genom taket. Jag blev dyblöt på bara en sekund, säger Lena Rönnmark.

Foto: Roger Schederin
BLÖT väckning Vattnet stod som en gardin från taket när Lena Rönnmark vaknade. ”Jag blev helt dyngsur på en sekund”, säger hon.

Hammarby sjöstad är lyxområdet som förföljts av byggfel och andra olyckor. Under bygget orsakade slarv med övertäckning omfattande mögelskador på en stor del av husen.

Tar flera månader

I våras revs rälsen för snabbspårvagnen upp därför att den bristande betonggjutningen gjorde att dem satt löst.

Nu kommer nästa bakslag. En vattenläcka på Sickla kanalgata, där de lyxigaste och dyraste lägenheterna finns, har skadat flera lägenheter. För Lena Rönnmark innebär det sannolikt flera månaders evakuering.

”Som en kran”

– Jag vaknade av oväsendet och tänkte att det var storm ute. Men när jag gick ut i vardagsrummet forsade vattnet som gardiner från taket. Och ur takkontakten strömmade det som från en vattenkran, säger hon.

Läckan orsakades av att en koppling mellan vattenledningsnätet och lägenheten ovanför lossnat. Där var det ingen hemma så rörmokarna fick bryta sig in i lägenheten med hjälp av låssmed.

Parkettgolv, väggar, trossbotten, möbler och mattor har blivit vattenskadade.

– Det är andra gången jag drabbas. För en tid sedan visade det sig att balkongen ovanför förde regnvatten ner i min vägg som skadades och måste rivas, säger hon.

Skanska: Ovanligt

På Skanska säger affärschefen Ingemar Jakobsson att vattenläckor är ovanliga men tyvärr inträffar.

– Problemet här var att de ovanför inte var hemma och märkte hur golven vattenfylldes. Därför blev det så mycket, säger han.

Olle Castelius