”Barnomsorgen får inte bara bli förvaring”

Läs hela chattet med Lars Leijonborg

NYHETER

Lars Leijonborg säger: Hej alla AB-chattare. Jag är redo!

Freddie säger: Ranka partierna, Fp är förstås etta men sedan då?

Lars Leijonborg säger: Jag vill inte göra det. Men de andra tre icke-socialistiska partierna är förstås i en grupp för sig eftersom vi går till val på att bilda regering tillsammans med dem.

Sosse säger: Varför vill ni inte redan nu berätta vem som ska bli statsminister om borgliga vinner valet.

Lars Leijonborg säger: Hej Sosse! Vi kan inte tala om det eftersom vi inte vet hur valet går. Folk bryr sig alldeles för mycket om opinionsmätningar.

Purre säger: Tycker ni att straffgränserna borde höjas?

Lars Leijonborg säger: Nej, så vitt vi vet finns det inga bevis för att hårdare starff är en särskilt verkningsfull metod att få ner brottsligheten. Risken att åka fast betyder mycket mer. Därför satsar vi framför allt på fler poliser för att bekämpa brottsligheten.

Kenth H säger: Att bötfälla föräldrar till barn som skolkar är väl ett dåligt förslag? Om ett barn blir mobbat och skolkar och samtidigt inte vågar berätta det för någon, hur skall ni lösa det problemet???

Lars Leijonborg säger: Den här regeln om böter finns idag. Vi har skolplikt i Sverige och de som utformade lagen menade väl att det måste finnas någon sanktion mot föräldrar som inte samarbetar när det gäller att förmå barnen att fullgöra skolplikten. Skolan måste göra mycket mer för att upptäcka mobbing och skydda mobbingoffer.

Frej säger: Hej Lars! Du var ju emot att Sverige genast skulle söka medlemskap i Nato, innan folkpartiets landsmöte körde över dig och partistyrelsen i frågan. Är det då inte svårt för dig att driva Nato-frågan, när du själv röstade emot beslutet på landsmötet och alltså själv har en annan uppfattning än partiet?

Lars Leijonborg säger: Hej Frej! Partistyrelsens förslag skilde sig inte särskilt mycket från det som gick igenom. Skillnaden gällde den exakta tidpunkten. Jag har ingen svårighet att helhjärtat försvara det beslutet.

Freddeboy säger: Hur vill ni göra med skattepolitiken? Tycker du inte att skatten har ett samband med välfärden?

Lars Leijonborg säger: Det finns inte bara ett sådant samband utan två. Å ena sidan är det uppenbart att det behövs skatteintäkter för att finansiera välfärdspolitiken. Å andra sidan kan skatterna i ett land bli så höga att själva basen för välfärden erroderar genom att tillväxten sjunker, företag flyttar ifrån landet etc. I det läge Sverige är i just nu tror vi att välfärden skulle öka om skatterna sänktes något.

ingo säger: Vad skiljer ditt parti från andra partier och varför ska man rösta på er?

Lars Leijonborg säger: Vi är Sveriges enda liberala parti. Vill du veta mera föreslår jag att du går in på vår hemsida www.folkpartiet.se. Om du sedan också ska rösta på oss beror förstås på vad du själv tycker.

Kungen säger: Hej Lars!

Vilken är den största skillnaden mellan folkpartiet och moderaterna?

Lars Leijonborg säger: Jag gillar bäst att berätta om vad vi tycker. Sedan berätar andra om vad de tycker. Sedan får Ers Kunglig Höghet och alla andra dra slutsatser om skillnaderna. Det händer väl att jag pekar på någon skillnad, men det känns bäst att andra får tala för sig.

Kicki säger: Vad säger Folkpartiet i frågan om max-grupper på dagis?

Lars Leijonborg säger: Vi tycker det är nödvändigt med en sådan begränsning. Det var när vi gick ut med det härom veckan som ett antal andra partier fick bråttom och säga samma sak. Barnomsorgen får inte bara bli förvaring. Det måste vara kvalitet.

Johan-Karlstad säger: Hej hopp! Vad anser ni om EMU ska vi vara med eller inte?

Lars Leijonborg säger: Vi ska vara med!

Limbollo säger: Vad händer om ni får under 4 procent?

Lars Leijonborg säger: Varför skulle vi få det?

Karin säger: Hej! Kul att du blev utfrågad igår. Inte kunde du alla svaren..

Hur ska ni förbättra jämnlikheten mellan invandrare och svenskar?

/KARIN

Lars Leijonborg säger: Arbete är viktigt. Det är långtidsarbetslösheten som skapar utanförskap och utslagning. Vi vill satsa stenhårt på att se till att invandrare får jobb snabbt sedan de kommit till Sverige. Jobb och språkträning ska varvas.Vi lade nyligen fram ett helt integrationsprogram. Det kan du hitta på vår hemsida.

Zweat säger: Hallå, Leijonborg! Du var väldigt bra igår!

Lars Leijonborg säger: Tack. Det var snällt sagt. Jag såg att jag fick många getingar i en kvällstidning, (Jag kan inte säga här vilken det var)

Malhin säger: Vilken är er viktigaste valfråga i år?

Lars Leijonborg säger: Får jag bara nämna en enda säger jag skolan. Den måste bli bättre.

MP säger: Hur vill fp förbättra situationen för de många rörelse-handikappade i vårt samhälle?

Lars Leijonborg säger: Vi har flera bra förslag. Vi vill satsa mer på tillgänglighet, alltså att det ska vara lättare att ta sig fram om man till exempel är rullstolsburen. Vi vill också införa en sysselsättnignsgaranti så att handikappade som idag sitter isolerade får något att göra.Och så vill vi återställa assistent-reformen. Tyvärr har den försämrats sedan Westerberg genomförde den.

Fredrik Björck säger: Tjena Lasse! Du är socionom. Det är Gudrun också. Har ni mer gemensamt?

Lars Leijonborg säger: Ja, vi tycker båda att det behövs 40.000 nya lägenheter per år. Men på de flesta punkter skiljer vi oss åt.

Kenth H säger: Krav på att invandrare och flyktingar skall kunna svenska om de skall få bli medborgare i Sverige, men vilka KRAV ställer du på dig och ditt parti för att göra det lättare för invandrare och flyktingar att integreras i vårat samhälle??

Lars Leijonborg säger: Massor med krav på samhällsförändringar finns det i vårt integrationsprogram. Vi vill ha jobbgaranti, bättre svenskundervisning, bättre skolor i invandrartäta förorter och så vidare.

Ella säger: Hej Lars! jag har fått i läxa att skriva tre saker om dit parti.Skulle du kunna hjälpa mig med det?

Lars Leijonborg säger: 1) Folkpartiet är Sveriges liberala parti. 2) Fp satsar hårt på att Sverige ska få en bättre skola där många fler lär sig mer och ingen behöver vara rädd för mobbing och trakasserier. 3) Fp har sett till att segregationen - alltså att många invandrare inte släpps in på allvar i det svenska samhället - blivit en huvudfråga inför årets val. Nu har jag fixat läxan åt dig!

Tack och hej. Glöm inte att rösta!