”Saddam Hussein ska avsättas”

Ingenting kan ändra USA:s planer, enligt amerikansk regeringskälla

NYHETER

CRAWFORD

USA vill avsätta Iraks president Saddam Hussein oavsett om han släpper in FN:s vapeninspektörer igen eller inte, sade en regeringskälla på onsdagen.

President George W Bush verkar därmed ha intagit samma ståndpunkt gentemot Saddam Hussein som Israels premiärminister Ariel Sharon om palestiniernas ledare Yasser Arafat: oavsett eventuella eftergifter och reformer har dessa diktatorer bränt sina broar.

- Ett regimskifte är denna regerings politik, fastslog den anonyma amerikanska källan i Crawford i Texas, där Bush har sin ranch.

På frågan om det finns något Saddam Hussein kan göra för att ändra på denna inställning svarade källan nej. Det innebär dock inte att USA samtidigt kommer att fortsätta arbetet för att FN:s vapeninspektörer, som leds av svensken Hans Blix, åter ska släppas in i Irak, enligt källan.

Inget beslut

Och något beslut om militära aktioner mot Irak, förutom bevakn ingen av de så kallade flygförbudszonerna i södra och norra Irak, har ännu inte fattats, upprepade utrikesdepartementets talesman Richard Boucher i Washington, enligt AFP.

- Vi klargör varje dag i våra presskonferenser, liksom i våra uttalanden till andra regeringar, att presidenten i dagsläget inte tagit något beslut. Alla förstår att det finns ett problem, frågan är hur man ska ta itu med det, sade Boucher.

President Bush själv försöker undvika att nämna Saddam Husseins namn.

- Det amerikanska folket känner till min inställning, och den är att ett regimskifte ligger i världens intresse, sade Bush till journalister i Crawford förra veckan.

Konsultationer

- Presidenten underströk att han inte fattat något beslut angående Irak och att han ska konsultera Saudiarabien och andra länder om utvecklingen i Mellanöstern och i Irak, sade Vita husets talesman Ari Fleischer efter Bushs möte i Crawford med den saudiske ambassadören prins Bandar bin Sultan i tisdags.

Ett annat nyckelland för USA:s militära planer mot Irak är Turkiet. Men den turkiske biträdande utrikesministern Ugur Ziyal sade på onsdagen i Washington att om USA ensamt beslutar sig för att anfalla Irak tar de internationella relationerna ett stort steg mot ''djungelns lag''. Ziyal har i USA träffat bland andra vicepresident Dick Cheney och utrikesminister Colin Powell.

"Vi kan vänta oss ett anfall mellan januari och mars 2003"

Webb-radion: Jan Hallenberg vid Försvarshögskolan bedömer risken för krig som stor

TT-Reuters