"Kriminella missbrukar asylreglerna"

Migrationsminister Jan O Karlsson kritisk till hur systemet utnyttjas

NYHETER

Kriminella från forna Sovjet söker asyl för att kunna vistas här legalt och samtidigt begå brott, visar en utredning från Länskriminalen i Stockholm.

- Det här är ett mycket allvarligt problem som kan sätta hela asylsystemet i fara, säger migrationsminister Jan O Karlsson till SVT.

Det är länskriminalen i Stockholm som undersökt och kartlagt 150 asylsökande från främst Ryssland, Moldavien och Vitryssland. Enligt rapporten har samtliga satt i system att missbruka asyllagarna.

Snatteri och stöld

Samtliga hör till de som greps under perioden 1 januari - 31 maj i år. Vanligaste brottsmisstanken var snatteri och stöld, men även narkotikabrott och våldsbrott förekom.

Nästan alla gripna var män mellan 20 och 35 år och ingen kunde uppvisa godkända asylskäl.

- När man gripits för så här enkla brott blir man sällan förvarstagen och då går man ofta ut och begår nya brott, säger utredaren Mattias Svensson till SVT.

- Och det handlar om brott som inte ger fängelse.

Enligt utredaren är verksamheten organiserad, bland annat med kontaktpersoner i Sverige.

Jan O Karlsson upprörd

Migrationsminister Jan O Karlsson är upprörd över rapporten.

- Det här är ett mycket allvarligt problem som kan sätta hela asylsystemet i fara. Jag har redan satt medarbetare på att kartlägga situationen, säger Karlsson till SVT Aktuellt.

Migrationsministern menar att det ändå finns sätt att lösa problemet snabbt. Lösningen heter snabbavvisning, som kan ske inom några dagar.

- Vi har ett snabbförfarande som gör att om man kan fastställa deras identitet så kan vi skicka tillbaks dem snabbt, säger Karlsson.

- Det har redan gett resultat i Malmö och det kan vi nu sätta igång med i Stockholm.

Caroline Olsson