– Nollningen är avskyvärd

Ministern är skakad över dokumentär

1 av 3 | Foto: PER WICHMANN
VÄLKOMMEN TILL GYMNASIET "Adrenalinstinna hannar och en massa sexuell förnedring", säger filmaren Per Wichmann om nollningen.
NYHETER

Här förnedras gymnasieeleverna i samband med sin skolstart. Äldre elever krossar ägg mot deras huvuden och tvingar dem att dricka alkohol.

Utbildningsminister Thomas Östros är skakad över bilderna som visades på SVT i går kväll.

- Det här är avskyvärt. Jag blev väldigt upprörd, säger han.

Det är scenerna ur SVT:s dokumentärfilm "Frackar och grisnollor" som chockar utbildningsministern. Filmen dokumenterar de första skoldagarna för de nya eleverna på två gymnasieskolor i Linköping och Norrköping. Den visar hur äldre skolelever systematiskt förnedrar de nyblivna gymnasisterna genom olika ceremonier. Ritualerna kallas för nollning och tanken är från början att de nya eleverna ska bli en del i gemenskapen på sin nya skola.

Men gång på gång spårar det ur.

Eleverna hetsas att dricka sig berusade och i filmen ses hur flera minderåriga elever är så onyktra att de har svårt att stå på benen. Flera av ritualerna har också sexuella anspelningar.

"Får inte ske"

Thomas Östros såg dokumentären i går kväll och blev mycket upprörd.

- Vi måste tillsammans sätta stopp för det här. Det här får inte ske, säger han.

Thomas Östros undersöker nu om skollagen ska skärpas.

- Jag är bestämd när det gäller att driva det här. Vi tittar på att införa en ny lagstiftning mot diskriminering och kränkande behandling för att göra det ännu tydligare att det här inte får förekomma.

Vad tänkte du när du såg eleverna i filmen?

- Det är avskyvärt. Det handlar om väldigt unga människor. Skolan har en skyldighet att omedelbart agera om någon utsätts för kränkande behandling.

Filmaren Per Wichmann har följt eleverna under flera så kallade nollningar. Han är själv skakad av den verklighet han har mött under den tid han har arbetat med dokumentärfilmen.

Militärstil

Många av sekvenserna har berört honom starkt.

- Det är klassisk militärstil med förbrödring, grabbighet, adrenalinstinna hannar och en massa sexuell förnedring, säger han.

- De nya eleverna utnyttjas och lockas att få kompisar om de ställer upp som offer. Belöningen är att få ge igen två år senare när de själva är äldst.

Kissade på varann

Johan Bratt