Här får han sin sista vila

Stenbeck begravs i uppländska Knutby

1 av 2 | Foto: LARS ROSENGREN
grav i knutbY Här intill Knutby kyrka får Jan Stenbeck sin sista vila. Kyrkan, som är från 1200-talet, omges av en speciell bogårdsmur och är känd för sina takmålningar.
NYHETER

KNUTBY

Hans imperium föddes ur skogen. Dit återvänder Jan Stenbeck när han förs till sin sista vila.

I uppländska Knutby har han sin grav. Runtomkring växer Korsnäs sydligaste skogar.

Det är den första stenen man lägger märke till när man kliver in på kyrkogården som omger Knutby kyrka, några mil öster om Uppsala. Graven ligger i hörnet intill den speciella bogårdsmuren.

Stenen är minst en meter hög, men har bara ett namn: Hugo Stenbeck som dog 1976. Här, bredvid sin storebror, kommer Jan Stenbeck att jordfästas, enligt uppgift till Aftonbladet.

I de här trakterna finns de sydligaste skogstillgångarna i skogsbolaget Korsnäs som han fick ärva. Ett par mil bort ligger herrgården Kristineholm som Jan Stenbeck hyrde till sig och sin familj flera somrar.

Men Jan Stenbeck hörde hemma på många platser. Själva begravningsgudstjänsten kan komma att hållas i Storkyrkan i Stockholm, liksom den gjordes för hans mor Märtha Stenbeck som dog för tio år sedan.

Hon vilar tillsammans med Jan Stenbecks far Hugo i Engelbrektskyrkans kolumbarium på Östermalm i Stockholm, ett stenkast från Villagatan där han växte upp.

Malin S Ånell

ARTIKELN HANDLAR OM