Tyskland stoppar den farliga maten

- men Sverige får inga gränser för akrylamid

1 av 2 | Foto: KATRIN JAKOBSEN
varning för mat Det svenska Livsmedelsverket inför inga gränsvärden för akrylamid i mat. I stället upprepar man de gamla kostråden om att undvika mat som är hårt stekt, grillad, fet och friterad, och inledde samtal med industrin om hur halten av gift skulle kunna sänkas.
NYHETER

Tyskland tänker införa en gräns för hur mycket akrylamid som ska tillåtas i mat.

Men svenska Livsmedelsverket följer inte efter.

- Man måste först utreda de ekonomiska konsekvenserna, säger Leif Busk, forskningschef på Livsmedelsverket.

I våras slog Livsmedelsverket larm om att höga halter av det giftiga ämnet akrylamid finns i bland annat chips, pommes frites och hårt bröd. Nu tänker tyska livsmedelsverket rekommendera ett så kallat aktionsgränsvärde på 1 000 mikrogram akrylamid per kilo.

Sätter press

Det ska sätta press på tillverkarna och göra det möjligt för myndigheten att ingripa.

Syftet sägs vara att skydda konsumenterna från mat som innehåller de högsta halterna akrylamid.

- Det är bra att en annan myndighet går ut så här tydligt, säger Leif Busk.

Men Livsmedelsverket har inga planer på att göra något liknande.

- Riktigt vad det tyska beslutet betyder framgår inte av det meddelande vi fått. Tyskland kan inte ensidigt införa ett gränsvärde annat än för inhemskt tillverkade produkter. De kan inte ge sig på produkter från andra länder.

Livsmedelsverket uppmätte över 2 000 mikrogram akrylamid i enstaka prover, men inga produkter stoppades.

"Vi kan ingripa"

- Om vi ville skulle vi också kunna ingripa mot nationella produkter i Sverige. Men ett gränsvärde innebär stora kostnader för industrin. Man måste först utreda de ekonomiska konsekvenserna och vara överens om hur stor hälsorisken är.

Är du inte rädd att beskyllas för att ta större hänsyn till industrins ekonomi än folks hälsa?

- Nej. Det är inte dags än för ett gränsvärde. Vi kan för lite. Ett sådant initiativ kan också bara gälla en kort tid, innan en gemensam lagstiftning tar över.

Konsumtionen av chips har ökat med 15-20 procent i sommar. Oroar det dig?

- Ja det gör det. Chips är ingen basvara som man ska äta mycket av, dels på grund av akrylamiden, men också på grund av av fettinnehållet.

- Att påverka folks kostvanor är oerhört svårt. En lättare väg är att se till att halten av akrylamid i produkterna går ner. Folk äter ändå som de vill.

Lena Anderfelt

ARTIKELN HANDLAR OM