Minst fyra sköts ihjäl i Gaza

NYHETER

GAZA

En mamman, hennes son och minst två andra människor föll offer för israeliska stridsvagnar som trängde in i en kustby i Gazaremsan sent på onsdagskvällen.

Israelerna sköt granater och dödade de fyra palestinierna i deras hus i Sheikh Ijleen.

Stridsvagnarna hindrade ambulanser från att köra fram till det beskjutna huset, skriver DPA och citerade ögonvittnen. Samtidigt hörde ögonvittnena fem sårade människor skrika på hjälp där inifrån.

- Israeliska stridsvagnar rullade in i vårt område, de sköt överallt och ett hus träffades av minst fyra granater, sade en granne till familjen.

Israelerna körde in omkring en halvkilometer på palestiniernas område.

Sjukhuset i staden Gaza bekräftade de fyra dödsskjutningarna i byn Sheikh Ijleen. Enligt sjukhuset kom dessutom fem skadade människor in för vård, sårade av splitter från israelernas beskjutning, en av dem allvarligt.

Nyheten om dödsskjutningen fick släktingar och grannar att samlas på sjukhuset. En kvinna svimmade när en av de döda rullades in i sjukhusentrén, skriver Reuters.

En hel familj likviderades, sade en av de chockade släktingarna.

Dödsoffren var Ruiedah el Ajeen, hennes son Mohammed och bröderna Ashraf och Milad el Ajeen som också bodde i familjen.

Ockuperat

Minst fyra israeliska stridsvagnar ingick i onsdagskvällens överfall. Stridsvagnarna kom från ett området som israelerna ockuperar på palestinsk mark, bosättningen Nitzarim söder om staden Gaza.

Onsdagskvällens angrepp var Israels andra på två dagar mot Gazaremsan. Strax för midnatt på tisdagskvällen gick israeliska sjö-, luft- och landstridskrafter till en första attack. Israelerna uppgav att det var en aktion för att stoppa en vapensmuggling.

Tidigt på onsdagsmorgonen sköt israelerna ihjäl två människor: En palestinier i södra Gaza och en man i hans hem i ett flyktingläger på Västbanken.

Säkerhetskällor sade att alla onsdagens palestinska dödsoffer var civila och inte militärer.

"Massaker"

En av president Yasser Arafats närmaste rådgivare, Nabil Abu Rodeina, gjorde ett bittert uttalande mot israelernas granatbeskjutning av den palestinska bostaden. Det var en "massaker" och ett "grovt brott" vars avsikt var att sabotera den israeliska militärens reträtt från ockuperad palestinsk mark, sade Rodeina.

Israeler förklarade att "trupperna upptäckt misstänkta individer i ett obebott område och skjutit åt deras håll.

En israelisk militär källa uppgav att angreppet skulle stoppa ett vapensmugglingsförsök.

Abu Rodeina sade att ansträngningarna att förhandla fram en israelisk reträtt ska fortsätta.

TT-DPA