Läsarna rasar mot köttsnusket

Ingen butikskedja har 100-procentigt förtroende

NYHETER

Kunderna misstror köttet i butikerna.

Bland livsmedelskedjorna får fristående butiker sämst betyg. Sedan kommer Rimi, Willy och Vivo.

Tusentals läsare rasar nu mot köttsnusket.

Många har drabbats av kött som varit dåligt långt innan bäst-före-datum gått ut.

Många har också drabbats av kött av av usel kvalitet, kött som stinker urin eller surt.

Läsarna pekar också ut butiker som fuskar med bäst-före datum och som staplar köttvaror i drivor i värmen högt över kyldiskens max-streck. .

På Rimi är man bestört över beskedet att 67 procent av läsarna enligt Dagens fråga saknar förtroende för butikens kötthantering.

- Det är naturligtvis beklämmande. Den här uppfattningen måste vi göra någonting åt, säger Christian Wijkström, vd.

Varför kunderna inte litar på Rimis kötthantering kan han bara gissa sig till.

- Eftersom vi är en lågpriskedja och säljer billiga varor kan folk få uppfattningen att vi håller dålig kvalitet. Men det stämmer inte, säger Christian Wijkström. Och han garanterar att Rimis köttprodukter håller lika hög kvalitet som i de andra stora matkedjorna.

Dåligt förtroende

Det är inte precis något toppbetyg. De stora kedjorna Ica, Coop och Hemköp får visserligen bättre betyg – men ingen undgår kritik.

Mest litar man på Ica – men tilltron är knappast hundraprocentig. Bara 65 procent litar på köttet och nästan 30 procent gör tummen ner.

Coops kunder är inte heller nöjda med köttet. Bara drygt hälften litar på att köttet är bra och mer än var tredje, 35 procent, saknar förtroende.

Många lurade kunder har gått tillbaka och fått rättelse.

Men ännu fler retar sig på att butikerna får fortsätta fuska med kött och andra färskvaror.

Här är några av läsarnas mejl:

”Flera gånger har jag råkat ut för att köttet inte håller till bäst-före-datumet. Scan förklarar det med att det blir små hål i paketen och att köttet då inte håller lika länge. De kompenserade mig med "köttcheckar". Men nu köper jag aldrig mer färskt kött om jag inte ska ha det samma dag eller dagen efter.”

Bisse Tägtström

”Det finns strimlad biff så seg att den inte går att äta och entrecote går knappt att köpa längre. Kräv att även butikerna kvalitetsmärker köttet i vanliga butiker. Allt kött kvalitetsklassas och det bästa köttet går ju till restaurangerna idag.”

Petra Andersson, Trollhättan

”Jag har flera gånger köpt kött som ligger på gränsen till att verkligen vara helt OK. Jag handlar därför alltid färskvaror i specialbutiker.”

Per Mattsson

”Jag köpte köttfärs igår för att göra köttbullar. Men när jag tog av översta lagret färs så var det vidrigt i mitten, jag var tvungen att slänga stora delar.”

Jörgen Löf

”Jag tycker att affärerna är dåliga på att ha nytt kött. Jag vill inte köpa kött som är 2-3 dagar gammalt och ibland mer. I mitten av augusti hittade vi kött som var fem dagar gammalt. Det hade börjat bli grått och såg inte alls aptitligt ut. Jag saknar en slaktare.”

Eva i Skåne

"Jag har fått både fläsklägg och benfri kottlettrad som vaccumförpackats på slakteriet. Bägge stank av urin då förpackningen öppnades."

Petra Andesson, Trollhättan

”Hittade flera ommärkta förpackningar med oxfilé, delar av äldre etiketter satt kvar på förpackningen så man kunde se att bäst-före-datum hade flyttats fram 14 dagar. Butikschefen sa att köttet håller sig 14 dagar efter bäst-före, och att det var "något missförstånd med han i charken".”

Mats Ekedahl

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM