”Självklart ska hon få stanna”

Frågan som alla partiledarna är överens om

NYHETER

Det finns en fråga som partiledarna är rörande överens om.

Från v på vänsterkanten till m på högerkanten.

- Låt Nadina stanna i Sverige!

Foto: ANDERS CARLSSON
Vänsterledaren Gudrun Schyman är upprörd över avvisningsbeslutet mot Nadina: "Det är otroligt viktigt att ha ett barnperspektiv när det gäller asylärenden", säger hon.

Vänsterpartiledaren Gudrun Schyman protesterade redan i samband med avvisningsbeslutet.

- Jag är upprörd. Detta är fullständigt inhumant, inte i enlighet med FN:s barnkonvention. Självklart ska hon få stanna och få den vård hon behöver.

- Det finns humanitära skäl. Och det är också otroligt viktigt att ha ett barnperspektiv när det gäller asylärenden.

Kristdemokraternas Alf Svensson tvekar inte.

- Hon ska få stanna av humanitära skäl. En liten flicka som riskerar att inte få hjälp med sin synskada. Och som skyfflats fram och tillbaka. Det finns de som säger att vi inte kan hjälpa alla. Men om tusen eller hundra ramlar i sjön, så får man simma ut och försöka rädda någon.

- Här är det en vi kan hjälpa. Och det ska vi göra.

Lars Leijonborg, folkpartiet, är väl insatt i fallet Nadina sedan tidigare. Han blev överraskad när avvisningsbeslutet togs.

- Jag kan inte förstå hur man kan tillämpa reglerna på det sättet. Hon riskerar att bli blind. I ett sånt läge är det självklart att hon ska få stanna i Sverige och få den vård hon behöver.

Maud Olofsson, centerpartiet:

- Menar man allvar när det gäller att följa FN:s barnkonvention, då ska man också göra det i praktisk handling. Vi har undertecknat den. Där står det uttryckligen att man ska hjälpa barn som är handikappade eller sjuka och som behöver vård.

- Detta har vi skrivit under. Då är det viktigt att det inte bara stannar vid högtidligt tal. Och det gäller inte bara i fallet Nadina.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand är inne på samma linje.

- Hon ska definitivt få stanna. Den miljöpartistiske ledamoten i Utlänningsnämnden har hela tiden kämpat för det. Vi har gjort precis samma bedömning när det gäller en kille i Hässleholm. Han har hjärtproblem och riskerar att dö om han inte får läkarvård.

Moderatledaren Bo Lundgren känner också för Nadina.

- Jag kan inte sätta mig över vad andra bestämmer. Men jag känner starkt för den här synskadade flickan.

Leif-Åke Josefsson