"al-Qaida utbildar terrorister i norra Irak"

150 krigare finns i området, enligt brittisk tidning

NYHETER

LONDON

al-Qaida har ett träningsläger för terrorister i norra Irak.

En grupp som kallar sig Ansar-al-islam har hjälpt 150 al-Qaidakrigare in i området.

Dessa utbildas i bombtillverkning, förgiftning och snabba terrorattacker mot mål som kan ligga i Europa.

Det är den engelska tidningen Guardian som rest i området och fått uppgifterna från officiella kurdiska representanter.

Delar av norra Irak är självstyrande kurdiska områden. De 150 krigarna ska finnas i läger mellan byar som ligger på gränsen mellan Iran och Irak, påstår tidningen.

Talibanliknande styre

Det är en islamisk fundamentalistisk grupp som kallar sig Ansar-al-islam (anhängare av islam) som hjälpt al-Qaida in i området.

Gruppen har ett strikt, talibanliknande styre i ett antal avlägsna byar som de kontrollerar. Musik, reklam och bilder är förbjudna och flickor hindras från att gå i skolan.

Officiella kurdiska representanter - från den patriotiska kurdiska unionen - uppger för Guardian att ovanligt många rekryter söker sig till området från Syrien, Jordanien och Egypten.

Gruppen Ansar påstås ha kontakter med regimerna både i Iran och Irak.

Begränsat stöd

Författaren Rohan Guranata, som skrivit boken "Inside al-Qaida" och är medarbetare till den svenske terrorexperten Magnus Ranstorp, säger att Ansar fått begränsat stöd från Irak men att de får hjälp av regimen i Iran med transporter.

Förra veckan övervägde USA att bomba området då man hade uppgifter om att al-Qaida tillverkade biologiska stridsmedel där. Men USA fullföljde aldrig planerna eftersom man bedömde att grupperna var för små och inte utgjorde en direkt fara för USA.

I lägren övar rekryterna bombtillverkning, gerilla-taktik, "hit-and-run"-attacker, förgiftning och mord.

Leif Kasvi