Lundgren: Jag fick ta skiten

Tittarna rasade efter skandal -intervjun i SVT

Foto: Lars Rosengren
besviken och förbannad Bo Lundgren undrade bittert om bottenbetyget 3,1 gällde honom eller programledarna. - Det skulle ha varit bättre utfrågare. De har svikit väljarna, sa Lundgren efter sändningen, som slutade i ett storgräl mellan honom och programledaren Stina Lundberg.
NYHETER

Partiledarutfrågningen urartade till ett gräl mellan Bo Lundgren och Stina Lundberg.

Bråket fortsatte långt efter att kamerorna stängts av.

- Jag beklagar verkligen att jag blev oproffsig, säger Stina Lundberg.

Foto: Lars Rosengren
ångrade sig efteråt "Men vad tyckte du egentligen om Thatcher, du svarar ju inte på frågorna". Stina Lundberg fortsatte att pressa moderatledaren Bo Lundgren långt efter att kameran stängts av. Efteråt bad hon tv-tittarna om ursäkt.

Det hör inte till vanligheterna att programledare ber om ursäkt för sin insats i tv. Men efter den hätska debatten med moderatledaren Bo Lundgren i direktsändning kände Stina Lundberg sig tvingad att be tv-tittarna om ursäkt.

- Vi har misslyckats med vårt arbete, så är det. Vår ambition från början var att det inte skulle bli några bjäbbiga sätta-dit-intervjuer. Men det har blivit en stegrad bjäbbighet, det får vi lägga av med, säger Stina Lundberg.

Moderatledaren är inte känd för att vara lättintervjuad. Men i gårdagens program avbröts Bo Lundgren så ofta att han omöjligen kunde svara ens på obekväma frågor.

Tar på sig ansvaret

Stina Lundberg är ångerfull och tar på sig en stor del av ansvaret:

- Min frustration över att inte få några svar från politikerna har ökat för varje intervju. Och eftersom Bo Lundgren bjuder så lite på sig själv och svarar så torrt så blir den journalistiska frustrationen ännu större, det är inte bra.

Under den stormiga intervjun anklagade Bo Lundgren programledaren för att vara fördomsfull i sin syn på högerpolitiker.

- Lundgren tror att jag tycker något politiskt, men så är det inte. Jag vill bara ha svar på mina frågor, säger Stina Lundberg.

Hon är besviken på sig själv, men också på politikerna.

- Jag har ju intervjuat så många och det är ovanligt att folk inte svarar. Men politikerna svarar inte på frågor, utan använder bara frågan för att föra ut sitt budskap.

Debatten utlöste en tittarstorm inte bara i SVT:s nedringda växel utan även påhemsidan. Missnöjet märktes även i Aftonbladet/Sifo:s undersökning. Tittarna gav moderatledaren det sämsta betyget hittills, bara 3,1.

Förbannad efteråt

Bo Lundgren var både besviken och förbannad över vad han ansåg var ett dåligt program. Att programledarna offentligt ber om ursäkt ser han som en klen tröst. Partiledarutfrågningar har visat sig kunna bli avgörande.

- De kommer väl att vara bättre mot de andra partiledarna, men det var jag som fick ta skiten, säger Bo Lundgren.

Betyg för Bo Lundgren: 3,1

Män: 3,1

Kvinnor: 3,2

Tittarna skäller ut SVT

SVT:s växel bröt samman. Hemsidan kraschade av alla kritiska inlägg. Tittarna dömde ut skandalprogrammet.

Aftonbladet.se i går kväll:

Jessica Ritzén

ARTIKELN HANDLAR OM