Svensk ville träna al-Qaida

Kallade sig bin Ladins lejde mördare

NYHETER

En 36-årig man från Stockholmsområdet ska enligt amerikanska myndigheter ha försökt skapa ett träningsläger för terrorister.

Nu riskerar svensken åtal.

Den 36-årige mannen som ska ha kallat sig Usama bin Ladins lejde mördare, kom till USA i november 1999. Han kom dit tillsammans med en 27-årig islamist från Indien.

Väl på plats ska de ha börjat leta efter ett ställe där de kunde träna "heliga krigare", skriver Svenska Dagbladet. Platsen blev en ranch i delstaten Oregon.

Själv nekar mannen till anklagelserna.

-De har hittat på hela skiten, säger han.

Inte åtalad men misstänkt

Svensken är inte åtalad men enligt ett åtal som väcktes i onsdags mot en annan man, är svensken misstänkt för "medkonspiration".

Statsåklagaren John McKay vill enligt SvD inte kommentera misstankarna mot svensken.

- Det är en pågående utredning som leds av FBI. Vi kan inte säga något om varför inte ytterligare misstänka åtalades samtidigt. Det är sekretess kring hela utredningen, säger talesmannen John A Harting.

Den numera svenske mannen, kom till Sverige från Libanon när han var 18 år och blev i slutet av 1980-talet svensk medborgare. Han finns i polisens brottsregister. Han är misstänkt för misshandel i Sverige och rättegång väntar.

Okänd för Säpo

Mannen är inte känd av den svenska säkerhetspolisen.

- Vi har 15-20 personer som vi vet sympatiserar med rörelsen. Men han är inte en av dem, säger en hög tjänsteman till TT.

Den utpekade svensken är dock en av sex personer som amerikanska myndigheter misstänker har samröre med terrornätverket al-Qaida.

Susanna Vidlund