Kvinnliga värnpliktiga överfölls när de sov i tält

Nu utreder försvaret händelserna

NYHETER

Två värnpliktiga i en pluton i Mellansverige ska i början av året ha blivit utsatta för sexuellt utnyttjande.

Trots att befälen är tvungna att anmäla fallen till polisen, gjordes inte det.

Nu ska ärendet utredas inom försvaret.

Bägge incidenterna skedde när kvinnorna låg och sov i tält. De var ute i fält och mannen ska ha smugit sig in i tältet och fingrat på dem under kläderna. I det ena fallet observerades mannen av plutonskamraterna. I det andra fallet vaknade kvinnan av att hans händer var på hennes kropp.

Mannen stannade kvar på förbandet, medan en av kvinnorna slutade.

- Detta med det sexuella ofredandet var droppen som fick bägaren att rinna över, säger kvinnan till tidningen Värnpliktsnytt.

Händelserna polisanmäldes aldrig

Befälen hävdar att det rör sig om sexuella trakasserier och menar att polisanmälan inte krävs då.

- Vi bedömer problemen vara av ringa art, säger förbandets informationschef.

Frågan är dock om det inte rör sig om sexuellt utnyttjande, ett brott som kan ge upp till två års fängelse. Nu ska försvaret utreda händelserna noggrannare.

- Vi kommer att utreda vad som har hänt. Är det här sant så är det mycket allvarligt. Vi har noll tolerans, säger Mats Norrman som är tjf chef för personalstabens personsociala sektion till aftonbladet.se.

Enligt honom är det tillräckligt illa om det inträffade kan bedömas som sexuella trakasserier.

En manlig värld

Försvarsmakten har länge haft problem med sexuella trakasserier. En rapport som Statistiska Centralbyrån gjorde på uppdrag av Försvarsmakten hösten 1999 visade att drygt 20 procent av de kvinnliga värnpliktiga har utsatts för sexuella trakasserier.

- Som kvinna rör du dig i en manlig värld. Merparten är män. Då är det hög risk att kvinnorna blir mer utsatta, säger han.

De värnpliktiga kvinnorna blir mer utsatta än vanligt när de är i fält.

- De har annars eget logement och man ordnar separata duschtider eller förhängen på duscharna. Vi värnar om den personliga integriteten men i fält får man ge upp en del av den.

I år görs en ny undersökning för att se om man kommit tillrätta med problemet.

- Vi utformar också ett händelserapporteringssytem där varje förband ska kunna rapportera in incidenter, säger Mats Norrman.

Läs tidigare artiklar:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM