19-årig pyroman erkänner Kungälvsbränder

Misstänks ligga bakom nattens bränder

NYHETER

KUNGÄLV

En 19-årig man från Kungälv har erkänt att han anlagt flera bränder som härjade skolor i Kungälv under natten till fredagen.

Bland annat förstördes Thorildskolans kök och bensin hade hällts ut i Kongahällagymnasiets matsal.

Flera bilar stacks också i brand.

Mannen har anhållits misstänkt för grov mordbrand och försök till grov mordbrand. Han har i förhör sagt att han har varit ensam om att anlägga bränderna.

Polisen fick tidigt under fredagen en misstanke om vem som kunde ha anlagt bränderna.

- Hans identitetshandlingar fanns i en bil som stod parkerad utanför Kongahällagymnasiet när vi kom dit, sade Berry Nejding, spaningschef för grova brott på länskriminalen, som ansvarar för utredningen.

Polisen åkte till Kongahällagymnasiet efter att inbrottslarmet gått vid halv två-tiden på natten. De såg inte till några inbrottstjuvar men upptäckte att bensin hällts ut på golvet i matsalen.

Strax efter upptäckte polisen att både bilen och mannen borta.

Omfattande köksskador

Två timmar senare brann det för fullt i Thorildskolan inte långt därifrån. Det finns misstankar om att någon tänt på med hjälp av brännbar vätska.

Köket, som är ett centralkök för elva skolor där det lagas ungefär 4000 portioner mat per dag, fick omfattande skador. Även matsalen och salar intill fick rökskador.

Eftersom eleverna inte kunde få någon lunchmat fick de gå hem efter förmiddagens lektioner.

- På måndag hoppas vi att matfrågan är löst så att de kan gå i skolan som vanligt, men det kommer dröja innan köket på Thorildskolan kan vara i gång igen, säger Noel Cornér, informationschef på Kungälvs kommun, till TT.

En gärningsman

Under morgontimmarna kom även larm om att flera bilar brann. De stod bland annat vid sjukhuset och på Jordliden några hundra meter därifrån.

Ingen person uppges ha kommit till skada vid eldsvådorna.

Men polisen var den efterspanade 19-åringen i hälarna. Vid lunchtid på fredagen kunde han gripas vid sjukhuset i Kungälv utan någon dramatik.

Under fredagen satt mannen i förhör.

- Han har erkänt samtliga bränder och det gäller en fullbordad mordbrand på en skola (Thorildskolan), ett försök till mordbrand (Kongahällagymnasiet) samt två bilbränder och ett försök att anlägga brand i bil, säger Berry Nejding till TT.

Enligt Nejding är det bensin mannen har använt.

Karin Olander/TT Bertil Åkesson/TT