De säljer – till sig själva

Hyresgästföreningen kritisk: Kommunen gör en skenaffär

NYHETER

Österåkers kommun säljer det kommunala fastighetsbolaget Armada – till sig själv.

Vinsten är miljontals kronor.

– Det är en skenaffär för att plundra oss hyresgäster, säger Göran Andersson.

Österåkers kommun norr om Stockholm har ett allmännyttigt fastighetsbolag som heter Armada. Förra året gick det med nästan 22 miljoner kronor i vinst.

Eftersom alla kommunala bolag ska drivas enligt självkostnadsprincipen, och inte i vinstdrivande syfte, ska de pengarna tillfalla hyresgästerna på ett eller annat sätt.

Det skulle kunna vara nedsatta hyror, upprustade lägenheter eller rena nybyggnationer. Det sista skulle vara särskilt uppskattat av de 3 000 som står i den kommunala bostadskön.

Men i stället har den borgerliga majoriteten beslutat att sälja fastighetsbolaget till ett annat kommunalt aktiebolag: lilla AB Åkers Kanal som sköter uthyrning av båtplatser.

I och med affären blir det möjligt för kommunen att tjäna pengar på sina hyresgäster. Eftersom Armada är ett kommunalt bolag får kommunen bara plocka ut mycket små vinster, säger kommunallagen.

Vinsten till kommunen

Med försäljningen kringgår man nu det och öppnar för miljonrullning rakt ner i kommunens kassakista.

Pengarna kommer sedan att kunna användas till kommunal verksamhet. Folkpartiet har nämnt skolan som ett prioriterat område.

Detta har fått de boende gå i taket. Enligt dem är det dubbelbeskattning som bara drabbar Armadas hyresgäster.

Hyresgästerna får betala mer

– Det innebär att vi får betala mer till skola, vård och omsorg än vad folk i villa eller bostadsrätt gör, säger Göran Andersson, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen som har överklagat försäljningen till Länsrätten.

Detta har kommunalrådet Björn Molin föga förståelse för. Enligt honom har affären gjorts bland annat för att slippa statlig vinstskatt. Han säger att hyrorna inte ska höjas och inga hus säljas på grund av affären.

– De vinster företaget ger kommer ändå mest från uthyrning av affärslokaler, säger han.

Olle Castelius

ARTIKELN HANDLAR OM