Nej tack, Persson!

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON och STEFAN JERREVÅNG
Göran Perssons flirt med Maud Olofsson var förgäves.
NYHETER

Göran Perssons flirt med centerpartiet var förgäves.

Maud Olofsson stänger nu dörren helt för ett s-samarbete.

- Jag tänker inte gå till sängs med Göran Persson, säger Maud Olofsson.

I går satte centerpartiets partiledare ned foten i regeringsfrågan. Inför hundratalet lyssnare på utanför Åhléns på Drottninggatan i Stockholm sa hon definitivt nej tack till Göran Persson.

- Han må flirta hur mycket han vill. Nu hoppas jag att det framgår klart och tydligt att jag inte är intresserad. Jag vill inte sitta i en regering med Göran Persson, punkt slut, sade Maud Olofsson.

Effekt som försvann

Maud-effekten, som tog centerpartiet upp mot åtta procent i vissa opinionsmätningar förra året, har försvunnit. I den senaste Sifo-mätningen är centerpartiet nere på drygt fem procent, ungefär som förra valet. I går tog Maud Olofsson avstånd både från Göran Persson (s) och Bo Lundgren (m).

- Jag vill inte ha sossepolitik, jag vill inte ha högerpolitik, jag vill ha mittenpolitik, säger Maud Olofsson.

Hon gav statsministern rådet att i stället fortsätta kärlekshistorien med det mer fogliga vänsterpartiet och Gudrun Schyman.

Göran Persson använde gårdagen för att upprepa sitt ointresse att ta in vänsterpartiet i en regering. Och han lät sig inte avspisas så lätt av Maud Olofsson.

- Ju längre bort man är från regeringsmakten ju bestämdare kan man vara i sina deklarationer att inte samarbeta med andra. Vi har en besvärlig parlamentarisk situation i Sverige och då måste man hitta lösningar där partier kan komma överens, säger Göran Persson.

Leijonborg positiv

Kanske sneglar han redan på valets uppstickare, Lars Leijonborg och folkpartiet, som lämplig lekkamrat. I opionionen svävar Leijonborg kring 8,4 procent. Folkpartiledaren jobbar för en borgerlig regering, men är inte lika kategorisk i sitt nej.

- Vi vill inte bli ett stödparti, och som jag bedömer det nu är det inaktuellt att jag och Göran Persson skulle sitta i samma regering. Men det kan uppkomma situationer som kräver samlingsregering, säger Lars Leijonborg.

Han är dock positiv till ett närmare samarbete med s i vissa frågor.

- Jag kan tänka mig breda uppgörelser inom socialförsäkringsområdet, säger

han.

Jessica Ritzén