Publikmagneten heter Carl Bildt

1 av 2 | Foto: MATS SAMUELSSON
VÄXJÖ KL 17.15. Moderatledaren Bo Lundgren har torgmöte i Växjö.
NYHETER

För moderatledaren Bo Lundgren handlar valet om att vinna eller försvinna.

Att föredettingen Bildt drar större publik än statsminister- kandidaten är ett solklart kristecken.

Carl Bildt, som varken har eller vill ha politiska uppdrag, gjorde i går en miniturné genom mellan-Sverige i rasande tempo. Det var fullsatt redan till morgonmötet med sillmacka i Trosa.

Under tiden gjorde efterträdaren Bo Lundgren sin plikt. Skolpresentation i Kalmar och i Karlskrona. Torgmöte i Växjö.

Moderaterna har problem.

Vinna eller försvinna

Enligt opinionssiffrorna är partiet på riksnivå på väg mot sitt sämsta val sedan 1980-talet. Moderatledaren själv firar inte heller några triumfer i mätningar om förtroendet för partiledarna. Både Schyman och Svensson ligger bättre till - trots att de leder mindre partier. För Lundgren handlar valet om att vinna eller försvinna. Antingen blir han statsminister. Eller också är hans dagar som moderatledare räknade.

Höga företrädare för moderaterna diskuterar öppet problemet. Lundgren erkänns för sina kunskaper och sin envishet.

- Men han har ingen utstrålning. Det är problemet, som en högt uppsatt moderat uttrycker det.

Utstrålning är dock inget man skaffar sig. Det har man.

"Kamraterna" i det borgerliga lägret är inget stöd för Bo Lundgren. Tjuvnypen följer varandra. Först var det kd-ledaren Alf Svensson som meddelade att det inte var självklart att Lundgren var de borgerliga partiernas ende statsministerkandidat. Han kunde exempelvis själv tänka sig att aspirera.

Näste man i kön var Lars Leijonborg (fp). Tidigare i veckan meddelade han att det är dags att sluta mobba Lundgren. En infernalisk elakhet som ytterligare undergräver moderatledarens position.

Inte heller den skrattande Maud Olofsson har hållit tungan i styr. Vid ett flertal tillfällen har hon antytt att Lundgren är en tråkmåns.

Bo Lundgrens tillkortakommanden på riksplanet accentueras av framgångarna i Stockholm. Enligt opinionssiffrorna kommer moderaterna att göra ett betydligt bättre val lokalt än i riksdagsvalet i Stockholms kommun.

I förra valet var situationen den motsatta.

Besvikna moderater

Förklaringen är moderaternas kandidat till posten som finansborgarråd eller regeringschef i Stockholm: Den 39-åriga Kristina Axén Olin. Axén Olin är en personlighet. Hon går genom tv-rutan. Och hon är inte rädd för att säga vad hon tycker. Exempelvis att Bo Lundgren är en teknokrat som svarar på skattefrågor med "40 minuters föreläsning".

Lundgrens räddning kan bli att efterträdarkandidaterna inte står som spön i backen. Axén Olin har tre barn och hon kan inte tänka sig ett jobb med mycket resor på länge.

Många besvikna moderater beklagar att Per Unckel, fd partisekreterare och utbildningsminister, inte blev Bildts efterträdare. Men att han skulle vara intresserad av en ny ledarstrid är det få som tror.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM