Harpest härjar i Örebro

1 av 2 | Foto: REUTERS
Harpest är vanligast runt Dalälven, men i år är det Örebro och Norrbotten som fått ökning av antalet smittade.
NYHETER

Harpest härjar runt svenska vatten.

Hittills har ett 20-tal personer drabbats.

Oftast får den smittade ett svårläkt sår eller en böld på händer eller fötter. Sedan svullnar de närmaste lymfknutorna upp och börjar ömma.

- De som kommer in akut med hög feber och öm armhåla eller ljumske tror ofta de drabbats av blodförgiftning, säger Hans Fredlund, smittskyddsläkare i Örebro län.

Kontakt med döda djur

Såret beror på att personen varit i direktkontakt med ett sjukt eller dött djur eller fått ett insektsbett. Såväl fästingar som myggor kan bära sjukdomen.

Smittan kan även spridas via damm från hö som förorenats av sjuka djurs kiss eller avföring. Personen får då lunginflammation.

Sjukdomen märks i de flesta fall av redan 2-3 dagar efter smittotillfället.

- Snabbast behandlar man det med antibiotika. Annars läker det ut av sig själv på några veckor, förklarar Hans Fredlund.

Vanlig kring Dalälven

Sjukdomen är vanligast runt Dalälven, men i år är det framförallt i Örebro och Norrbotten man sett en ökning av antalet smittade. I Örebro-trakten har över sexton personer drabbats de senaste tre veckorna och 6-7 fall rapporteras från Norrbotten.

- I övrigt är det som det brukar så här års. Något enstaka fall här och var, säger Malin Arneborn handläggare på Smittskyddsinstitutets epidemiologiska enhet.

Varför harpesten bara får utbrott vissa år och varför vissa områden drabbas hårdare än andra vet ingen.

Caroline Hougner