”Gift dig, Charles”

Britterna börjar glömma Diana

1 av 3 | Foto: AP
FEM ÅR SENARE Britterna minns sin Diana. Men de anser att 11 september är ett viktigare datum att minnas än Dianas dödsdag.
NYHETER

LONDON

I dag är det fem år sedan prinsessan Diana dog.

Och Storbritannien börjar glömma.

Nu ser det engelska folket gärna att prins Charles gifter sig med Camilla Parker Bowles.

I somras firade drottning Elisabeth 50 år på tronen. Det gjorde samtidigt att rojalismens vågor svallade extra högt i ett land som, trots allt, tycker om sin kungligheter.

Under drottningens jubiléum gjordes ett ganska stort antal opinionsundersökningar om vad det brittiska folket ansåg om kungafamiljen.

Tv-kanalen Channel 4 presenterade siffror som visade att minst 40 procent såg att prins Charles gifte sig med sin förra älskarinna Camilla Parker Bowles, men bara om hon inte blev drottning när Charles så småningom blev kung.

Naturlig kung

Så opinionen svänger långsamt till fördel för den kvinna som var en var de mest hatade bara för några år sedan.

När tidningen Evening Standard gjorde en senare undersökning var siffran ännu högre - mer än hälften hade inget emot ett bröllop.

När man frågade om vem som skulle vara tronföljare såg de flesta ändå prins Charles som den naturligaste kungen.

Men bland ungdomar under 23 ser många att prins William, prinsessan Dianas son, blir kung direkt utan att prins Charles får bestiga tronen.

Men prinsessan Diana är förstås inte glömd.

Natten då hon tillsammans med vännen, eller pojkvännen, Dodi al Fayed och livvakten Henri Paul, kraschade i en tunnel nära Place de l"Alma i Paris finns kvar i det engelska folkets gemensamma minne.

I en helt färsk underökning så anser många att Dianas död var ett viktigare datum i historien än dagen det blev fred efter andra världskriget.

I underökningen ansåg det engelska folket att det viktigaste datument i historien var den 11 september.

När minnesmärket efter prinsessan Diana blev försenat väckte det förstås en del protester. Men att det fem år efter hennes död fortfarande inte är klart, tas mer eller mindre med ro av engelsmännen.

Prinsarna populära

I dag är det prinsarna William och Harry som är de stora idolerna. Kanske inte i klass med sin mor, men deras popularitet stiger stadigt.

När de reste runt i landet under drottningens "Golden Jubilee" hyllades de som popstjärnor.

Leif Kasvi

ARTIKELN HANDLAR OM