Han lockades av islam

29-åringen var maffians underhuggare - sedan blev han djupt religiös

1 av 5 | Foto: POLISEN
Han hade blivit omvänd Den 29-årige kaparmisstänkte mannen var länge välkänd inom Stockholms undre värld. Men när han för två år sedan stoppades av en polispatrull berättade han att han blivit omvänd och slutat begå brott. "Jag har blivit muslim och ber fem gånger om dagen", sa han till poliserna."
NYHETER

Hans liv är berättelsen om maffian, skarpladdade vapen, dyra krogbesök och en roll i en uppmärksammad film.

Sedan blev 29-åringen djupt religiös.

Efter terrorattackerna i USA åkte han på pilgrimsfärd till Mecka.

29-åringen har rötter i Tunisien, men växte upp i Stockholm tillsammans med sina syskon. Pappan hade eget företag.

Under 1990-talet blev 29-åringen alltmer tongivande inom undre världen i Stockholm. I dag är hans kontaktnät stort. I vänkretsen finns Guillermo Marquez Jara, dömd för Stureplansmassakern.

Tränade kampsporter

29-åringen tränade kampsporter och tog i mitten på 90-talet guld i ett mellansvenskt mästerskap. Polisen fick höra många rykten om honom och hans kamrater, men få brott gick att bevisa.

Han bodde tillsammans med sin bror i en dyr lägenhet på Södermalm.

- De var ett gäng som höll ihop, berättar en vän.

Från september 1996 till juni 1997 studerade han i USA och tog enligt vännerna flygcertifikat. Han passade också på att ta ett amerikanskt körkort. Sedan återvände han till Sverige.

Hamnade i gängbråk

Polisen var snabb med att uppmärksamma hans körkort, som inte var giltigt i Sverige. Han stoppades ett flertal gånger och rapporterades för olovlig körning.

I praktiken fick polisen en utmärkt orsak att kontrollera 29-åringens förehavanden.

Den 26 juli 1997 hamnade han i ett gängbråk med några amerikanska marinkårssoldater på innekrogen Tiger i Stockholm. Han fick rejält med stryk.

- Jag var blodig, hade bitit av mig tungan och hade bulor i huvudet, berättade han efteråt.

Fick ett års fängelse

Några dagar senare stötte 29-åringen och hans kumpaner ihop med en av amerikanerna på ett gym på Sveavägen. Amerikanen, som var diplomat och arbetade på USA:s ambassad, blev svårt misshandlad inne på gymet.

29-åringen kastade en 15-kilos vikt på diplomaten, som även blev pistolhotad och slagen med batong. Händelsen ledde till åtal och 29-åringen dömdes till ett års fängelse för grov misshandel.

Vid den här tidpunkten var han känd bland kriminella. Han rörde sig på innekrogarna kring Stureplan. Ofta beväpnad med pistol med skyddsväst under jackan.

Han gjorde också debut som skådespelare och hade en mindre roll i en uppmärksammad svensk film.

I kretsen kring Joksovic

29-åringen och hans vänner klassades som "underhuggare" inom den jugoslaviska maffian. De fanns i kretsen kring Dragan Joksovic, som mördades på Solvalla i februari 1998.

Polisen fruktade att 29-åringens sällskap skulle agera torpeder och hämnas mordet. Polisens spanare följde männen noga.

Den 7 april 1998 fick en polispatrull syn på 29-åringen och två andra män vid Hellasgården, ett friluftsområde utanför centrala Stockholm.

Männen var rustade som en mindre armé.

Under förarsätet i deras bil låg en skarpladdad 9-millimeters pistol av märket Glock. Fotavtryck ledde till en attachéväska som låg slängd i närheten. I den låg en kpist och en CZ-pistol. Båda vapnen var försedda med ljuddämpare.

Med tiden lockades 29-åringen allt mer av islam. Han började be och slutade dricka sprit.

Ville emigrera till Jemen

När han 1999 stoppades i bilen av en polispatrull berättade 29-åringen att han blivit omvänd och slutat begå brott.

- Jag har blivit muslim och ber fem gånger om dagen, sade han till poliserna.

För två år sedan reste han enligt uppgift till Jemen. En kompis studerade där och 29-åringen undersökte sina egna möjligheter att söka in på någon skola i landet.

Efter attentatet mot World Trade Center den 11 september, under kriget i Afghanistan, reste han på pilgrimsfärd till Mecka i Saudiarabien.

- Han vill emigrera till Jemen eller Saudiarabien, berättar en vän.

Andreas Harne, Jens Kärrman