Skobombaren och svensken i samma rörelse

1 av 2 | Foto: AP
han hade en bomb i skon Den 22 december förra året greps Richard Reid sedan han försökt ta sig ombord på ett flygplan med den här skon, fylld med sprängdeg.
NYHETER

LONDON/STOCKHOLM

Den kaparmisstänkte svenske skulle besöka en konferens arrangerad av Salafi publications i Birmingham.

Skobombaren Richard Reid var stark anhängare av den gren av Salafirörelsen som finns i England.

Salafi, som betyder ungefär tidig, ursprunglig muslim, är en gren av islam som vill gå tillbaka till rötterna, till ursprungskällorna. Enligt Jan Hjärpe, professor i Lund och expert på Islam, finns läran över hela världen i olika tolkningar och versioner.

En del är militanta, andra är fredliga.

- De som vill återgå till det ursprungliga kallas för salafister. Det är en allmän beteckning på puritaner i allmänhet som är kritiska till majoritetsislam, säger han.

Tog kraftigt avstånd

Salafi publications - som publicerar böcker med islamisk litteratur - tog i går kraftigt avstånd från den svensk som gripits i Västerås. Organisationen fördömde också 11 septemberattackerna.

Samtidigt har det enligt brittiska tidningar tidigare gått att beställa tal av bin Ladin från deras webbsida.

- Just i Birmingham finns det så många olika muslimska grupper. Därför kan bilden bli lite förvirrande, säger Jan Hjärpe.

Nästan samtliga al-Qaida-medlemmar som gripits i Europa har betecknat sig själva som anhängare av Salafiläran.

De i Storbritannien kontroversiella grupperna Al Mujahiroun och "Supporters Shariah" bekänner sig till Salafi. "Supporters Shariah" leds av den militante prästen Abu Hamza Al Masri och hade moskén i Finsbury Park som bas.

Hamza predikade tidigare i moskén men blev senare utkastad. Det är inte bekräftat , men svensk-talibanen som i dag sitter fängslad på Kuba tros ha vistats i Finsbury park och lyssnat på Abu Hamza.

Richard Reid som greps med en bomb i sin sko under en flygning från Paris till New York var en mycket aktiv förespråkare för Salafi-rörelsen i England.

Rädd för terrorstämpel

Rörelsen har tagit avstånd från Reid och man är nu orolig för att salafi-rörelsen i England åter ska stämplas som terrorister.

Organisatören av konferensen i Birmingham, Abu Khadeejah, sade så här i går.

- Vi har varit i kontakt med många personer i Sverige och ingen känner till någon med ursprung från Tunisien.

- Men det är svårt för oss att veta säkert om han tänkte delta på konferensen. Det är ett evenemang som man betalar för vid entrén. Vi har inte tagit emot bokningar.

Leif Kasvi