Utbildad till pilot – i USA

”Han ville delta i det heliga kriget”

Foto: JONAS BILBERG
FÖRHÖRDES AV SÄPO EFTER TERRORDÅDEN Den gripne 29-åringen har gått på flygskola i USA. Efter terrordåden frågades den djupt troende muslimen ut av Säpo om han hade några kopplingar till al-Qaida.
NYHETER

Den misstänkte kaparen är en 29-årig känd våldsbrottsling - och djupt troende muslim.

- Han vill delta i det heliga kriget Jihad, säger en vän.

Precis som 11 september-bombarna har han tagit flygcertifikat i USA. Efter terrordåden förhördes han av Säpo.

Den gripne 29-åringen är en djupt troende muslim.

Polisen har dragit i gång en jätteutredning efter att den 29-årige mannen gripits med en pistol i sitt handbagage.

I går tog den internationella åklagarkammaren i Uppsala över fallet.

- Den har stor kompetens av grov internationell brottslighet och har erfarenhet av att samarbeta med utländsk polis, säger Ulf Palm informationsansvarig vid Västeråspolisen.

"Var bara en hobby"

Precis som Mohammed Atta och de andra bakom terrordåden i New York och Washington den 11 september i fjol, har 29-åringen, enligt vännerna, gått på flygskola i USA.

Från september 1996 till juni 1997 bodde han i USA och tog flygcertifikat för sportflygplan.

- Det var en dröm han ville förverkliga. I efterhand kan jag förstå att det verkar konstigt, men det var bara en hobby, säger en vän.

Enligt Aftonbladets källor är 29-åringen kapabel till att manövrera större flygplan. Uppgifterna är högintressanta för polisen, som misstänker att 29-åringen förberedde en kapning.

När 29-åringen greps var han på väg till en islamisk konferens i Birmingham. Konferensen, som lockat 3 000 besökare, arrangeras av Salafi publications. Salafi är en radikal lära inom islam som många medlemmar i talibanerna och al-Qaida bekänner sig till.

Har granskats av Säpo

29-åringen har gjort flera utlandsresor och varit föremål för säpos granskning. Efter terrordåden i USA förhördes han av Säpo. Han frågades ut om han hade några kontakter med al-Qaida.

Vännen berättar för Aftonbladet:

- Han ville delta i jihad, men inte i vilken grupp som helst. Han var mer inne på att åka till Tjetjenien och kriga mot ryssarna. Han pratade mycket om Tjetjenien, lyssnade på band med tal och så.

Även säkerhetspolisen och brittisk polis är inblandad i utredningen. Scotland Yard bekräftade i går för engelsk press att man arbetar i nära samarbete med svensk polis.

Ökad bevakning

Brittisk polis har också ökat sin bevakning i områdena Essex och Midlands där den konferens som mannen skulle besöka pågår.

29-åringen är känd i Stockholms undre värld och är dömd för våldsbrott. Men för några år sedan berättade han för sina vänner att han bytt livsstil. Han blev djupt troende muslim.

Vännen tror inte att mannen planerade en kapning när han greps.

- Det är omöjligt. Jag tror att det är ett misstag. Han har varit kriminell och hade vapen. Han glömde nog att det fanns en pistol i väskan.

- Han är emot bin Ladin. Han gillar inte tillvägagångssättet, att spränga oskyldiga genom självmordsattacker.

Margareta Linderoth, chef för Säpos avdelning för kontraterrorism, förnekar att några terroristexperter från Storbritannien befinner sig i Sverige.

Fruktar årsdagen

Men enligt vad Aftonbladet erfar landade i går eftermiddag en grupp från Scotland Yards antiterroriststyrka i Stockholm för att bistå den svenska polisen. Uppgifterna förekommer även i flera brittiska tidningar.

I Storbritannien, som deltog i kriget i Afghanistan, är rädslan stor för att anhängare till al-Qaida ska slå till igen inför årsdagen av 11 septemberattackerna.

Andreas Harne, Jens Kärrman