Pälsuppfödare utsatt för mordhot

Markägare slungade dynga på demonstranterna

NYHETER

En chinchillauppfödare i Uppsala har sedan i vintras utsatts för upprepade hot av en organisation som kallar sig Rädda Chinchillorna.

I dag demonstrerade flera personer från organisationen utanför uppfödarens farm. Demonstranterna möttes av en uppretad markägare som slungade dynga över dem.

Omkring 50 personer dök upp till dagens demonstration, färre än vad polisen räknat med.

När demonstranterna anlände till området Skäggvik där farmen ligger körde en markägare ut på åkern och satte på dyngspridaren.

- Flera demonstranter fick dynga över sig, det finns även uppgift om att en person skadats i handen, säger Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen.

På kvällen hade demonstranterna från Rädda Chinchillorna lämnat farmen och samlades istället utanför uppfödarens hus.

Åklagaren Elin Blank menar att det inte är vanliga demonstrationer som uppfödaren utsatts för.

- Det är inte opinionsyttringar det är fråga om när man står precis utanför någons bostad i ett villaområde klockan tre på natten och skriker mördare, säger hon till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Chinchillauppfödaren berättar för aftonbladet.se att det första hotbrevet kom i december förra året. Sedan dess har hans bil vandaliserats flera gånger. Däcken har skurits sönder, alla rutor krossats och färg har slängts över bilen.

- Sen har jag fått brev med rakblad hemskickade. De har slängt överfallslarm på 120 decibel upp på hustaket och vi har blivit mordhotade, berättar han.

Nu har polis och åklagare i Uppsala belagt en djurrättsaktivist med besöksförbud. Besöksförbud brukar användas för att skydda kvinnor mot våldsamma män och är ovanligt i fall som detta.

Elisa, som är Rädda Chinchillornas taleskvinna, håller inte med om att deras protester skulle vara olagliga.

- Vi anser att det här är ett sätt för rättsväsendet att försöka tysta vår kampanj. Demonstrationerna har varit fredliga och är ett sätt att försöka ge röst åt de chinchillor som lider ute på farmerna, säger hon till Ekot.

På gruppens hemsida finns det adressuppgifter, namn och foton på flera chinchillauppfödare i Sverige. Gruppen har uppmanat folk att resa till Uppsala för att delta i ”kampanjen” i dag. Bussturer har ordnats från bland annat Göteborg och Malmö.

Frida Johansson