Hög beredskap på USA:s ambassader

Uppgiften om en en planerad ambassadattack blev världsnyhet

NYHETER

Den svenske pistolmannen är förstasidesnyhet över hela världen.

Uppgiften om den planerade ambassadattacken fick omedelbart genomslag i världspressen.

Och den redan höga säkerheten kring de amerikanska ambassaderna skärptes ytterligare.

Brittiska nättidningar och tv-nyheterna rapporterade hela eftermiddagen om de senaste turerna i utredningen mot den svenske 29-åringen.

Den nu dementerade uppgiften om att mannen planerade krascha passagerarplanet i en amerikansk ambassad fick stort genomslag i England.

Just de amerikanska ambassaderna har flera gånger varit mål för terroristattacker de senaste fem åren.

- Det är hög beredskap runt den amerikanska ambassaden redan sedan tidigare, säger Leif Kasvi, Aftonbladets korrespondent i London.

Avspärrat runt ambassaden

- Ambassaden ligger vid en stor öppen plats i stadsdelen Mayfair som spärrades av med stora betongblock efter den 11 september förra året. På samma sätt har området runt den israeliska ambassaden spärrats av.

Även franska tidningar följer utredningen mot den svenske pistolmannen. Franska medier gör stort nummer av det faktum att han har kopplingar till Richard Reid, den så kallade skobombaren, eftersom bägge är medlemmar i muslimska Salafirörelsen.

"Terrorist-wannabe"

Området runt den amerikanska ambassaden i Berlin är hårdbevakat redan sedan tidigare. Den tyska nättidningen der Spiegel toppade under hela lördagseftermiddagen med nyheten om ambassadattacken.

"Säkerhetstjänsten dementerar tidigare uppgifter om att den muslimske mannen planerat en attack mot en amerikansk ambassad", skriver Spiegel Online.

Tidningens rubrik på förstasidan lyder: Förvirring kring muslimsk terrorist-wannabe.

Säpochef citeras

I artikeln citeras en radiointervju där Margareta Linderoth, säger att uppgifterna om den planerade terroristattacken är "gripna ur luften".

I Tyskland är risken för terroristattacker ett reellt hot. De ledande personerna i gruppen som genomförde terroristattacken den 11 september bodde tidigare i Tyskland.

Och den amerikanska ambassaden i Berlin är därför sedan tidigare mycket hårt bevakad. Bevakningen skärptes markant efter 11 september förra året.

Fredrik Rundkvist