Sex män döms till döden för gruppvåldtäkt

1 av 2 | Foto: AP
Offret för våldtäkten och hennes mamma.
NYHETER

Sex män har dömts till döden genom hängning för den uppmärksammade gruppvåldtäkten i Pakistan tidigare i somras.

Polisen reste på lördagen barrikader runt domstolen i Dera Ghazi Khan i pakistanska Punjab som förberedelse på domstolsutslaget i målet om gruppvåldtäkten.

När domstolens beslut rapporterades strax efter midnatt Pakistansk tid hade hundratals människor samlats för att invänta domen.

Fyra män stod anklagade för att ha utfört våldtäkten och tio medlemmar av byrådet ska ha godkänt övergreppet på en kvinna i byn.

De som dömdes till döden var de som anklagats för att ha utfört våldtäkten samt två medlemmar av byrådet.

Försvarsadvokaten Malik Salim sa till AP att han ska överklaga domen till en högre instans inom sju dagar.

Kvinnan från byn Meerwala, sex mil öster om Dera Ghazi, våldtogs som straff för det som troligen är en påhittad företeelse som hennes elvaårige bror ska ha gjort sig skyldig till.

Massvåldtäkten chockade organisationer för de mänskliga rättigheterna, delstatsregeringen i Punjab och landets högsta domstol och ledde till en rättegång.

Den våldtagna kvinnan, som uppgetts vara allt från 16 till 30 år gammal, var inte närvarande i rätten. Men under rättegången som avslutades för en vecka sedan grillades hon av försvaret i tre dagar. När hon pressades till att berätta detaljer om hur våldtäkten gått till brast hon ut i gråt.

Läs mer:

Frida Johansson, TT