– Jag känner ingen lust längre

Veckans läsarsamtal

NYHETER

Vera, 30, har ingen lust längre. Hon älskar sin sambo, men det spelar ingen roll vad han än gör. Hennes lust är borta.

Hur länge har du känt så här?

– Det senaste året.

Vad har hänt under det året?

– Jag gick färdigt en utbildning och fick ett nytt, ansvarsfullt jobb. Jag trivs på jobbet och vet att jag har möjlighet att avancera, därför jobbar jag mycket övertid. Det gäller att visa framfötterna om man ska komma någonvart.

Kan du beskriva en vanlig dag?

– Jag åker hemifrån strax före sju. Jag lämnar barnen på dagis och åker sedan direkt till jobbet. Jag har mycket kundkontakter utomlands och måste fatta många beslut. Jag hoppar ofta över lunchen. Tar en kopp kaffe och en macka. Min sambo hämtar barnen och jag är inte är hemma förrän vid läggdags. Då ska jag läsa sagor och lägga fram deras kläder för nästa dag. Ibland är jag så trött att jag somnar tillsammans med barnen.

Det är en bisarr situation som du och många andra hamnar i när de försöker kombinera karriär med barn. Ofta är det förödande för samlivet. Många är så stressade att de inte kan gå ner i varv tillräckligt för att bli intima med sin partner.

– Jag vet, men jag kan inte missa den här chansen. För den kommer att ge mig mer ledighet längre fram. Jag kan inte se att just det inverkar på min lust.

När vi är stressade är vi inte fysiskt beredda att blotta våra svaga punkter och komma nära varandra. Först när vi känner oss lugna, öppna och nyfikna är det möjligt att känna lust.

– Jag borde koppla av mer, men jag ser ingen utväg. Vad kan jag göra?

Säkert finns det saker på jobbet som du kan säga nej till utan att det hindrar din karriär. Vi kvinnor tror lätt att vi måste vara till lags, men det kan också väcka respekt att säga nej. Men en hel del flyr in i en karriär för att relationen är dålig.

– Det kan ligga lite i det. För ett år sedan var min sambo otrogen och det tog mig hårt.

Då kanske du lägger din ilska som en drivkraft i ditt jobb. Det behöver inte vara fel, men det för dig inte närmare din partner. Ni behöver tid för att vara med varandra och reda ut era känslor istället för att fly från dem.

Kommentar: Sänk kraven på prestationerna när barnen är små och prioritera relationen framför förväntningarna från yttervärlden. Ta hand om kroppen så ökar lusten. Att hoppa över lunch och andra måltider skapar bara mer stress. Yoga och andningsövningar är avstressande. Att sätta gränser, inte minst mot sina egna krav, är ett måste. Se också upp så att den nyvunna tiden inte läggs på jobbet igen utan på relationen. Undersök om stressen är ett sätt att fly från att ta tag i djupare besvikelser mellan dig och din partner.