Nadina: Jag vill bli advokat

Hon har börjat sitt nya liv i Sverige

NYHETER

VALDEMARSVIK

Sen eftermiddag och skugga över lekplatsen. För Nadina, 6, är det dämpade ljuset perfekt. Hon gungar och skrattar och är lycklig för första gången på mycket länge.

- Snart får jag kanske börja skolan, berättar hon på nästan perfekt svenska.

Foto: kai rehn
HOPPAS FÅ STANNA Nadinas nästa mål är att få börja förskolan. Och att lära sig skriva och läsa svenska.

Ja, kanske. Allt beror på om synskadade Nadina och hennes familj äntligen får uppehållstillstånd i Sverige. Men beskedet dröjer.

- Vi har fått veta att beslutet kommer att meddelas tidigast i slutet av oktober, säger Edina, 25.

Vana vid oro

Som så många gånger förr är det tålamod som gäller. Familjen Imamovic har tvingats att vänja sig vid oro och ovisshet. Och samtidigt att ta vara på alla små stunder av glädje och hopp.

- Nu känns ändå allt ganska bra. Vi bor i ett lugnt område här i Valdemarsvik och Nadina börjar få kompisar, berättar Edina.

- Fast mest längtar hon efter att få börja i förskolan.

Som en första förberedelse för eventuell svensk skolstart ska Nadina redan i nästa vecka undersökas på Specialpedagogiska institutet i Solna. Hennes syn ska kontrolleras, hjälpmedel utprovas och en speciell rehabiliteringsplan upprättas.

Därmed kommer Nadina åter ikapp det hon förlorade under sommaren då familjen var på flykt från Sverige. Under tiden i ett tyskt flyktingläger försämrades Nadinas syn så allvarligt att hon inte kunde vistas utomhus dagtid. Hennes ögon tål inte starkt ljus och situationen förvärrades när de specialgjorda glasögonen gick sönder.

Just de speciella mörka glasögonen och alla andra hjälpmedel som finns hos svenska syncentraler betyder skillnaden mellan ett liv i ljus eller ett liv i totalt mörker för ögonsjuka Nadina. I hennes hemland Bosnien, dit hon tidigare utvisats, saknas alla möjligheter till vård.

- Så nu väntar vi och hoppas igen, säger storasyster Edina och försöker vara optimistisk.

Stöd från alla håll

Lite anledning finns. Politiker, debattörer och ögonspecialister: alla har gett Nadina sitt stöd. Alla tycker att hon ska få stanna i Sverige och inte behöva jaga från land till land för att söka vård.

Den lilla huvudpersonen slickar på en polkagris och filosoferar om framtiden:

- Jag vill lära mig läsa och skriva på svenska.

Och vad tänker du bli när du blir stor?

Svaret kommer blixtsnabbt:

- Advokat.

Nadina kan bli blind

Ebba von Essen

ARTIKELN HANDLAR OM