20:e kaparens rättegång uppskjuten

Skulle ha varit med på ett av terrorplanen

NYHETER

En amerikansk federal domare sköt på måndagen upp rättegången mot den 34-årige fransk-marockanen Zacarias Moussaoui till i juni nästa år.

Zacarias Moussaoui.

Rättegången skulle annars ha börjat i januari. Enligt domstolens besked hade Moussaoui, utpekad som den misstänkte ''20:e flygkaparen'' under terroristattentaten mot USA den 11 september i fjol, begärt uppskov med ett halvår och domaren Leonie Brinkeman hade godtagit detta.

Den 34-årige Moussaoui har vägrat att tala med de försvarsadvokater som rätten utsett åt honom och i stället krävt att själv få sköta sitt försvar. Uppskovet motiverade han med att han behövde mer tid för att gå genom allt material inför rättegången. Han ska också ha tilldelats en större cell för att få större utrymme att arbeta med detta.

Rättegången är planerad att hållas i Alexandria, Virginia, strax utanför Washington.

I ofta bisarra både skriftliga och muntliga uttalanden har Mous saoui hyllat Usama bin Ladin, huvudmisstänkt som hjärnan bakom 11 septemberdåden. Moussaoui greps redan före terrorattackerna efter att ha väckt misstankar vid en flygskola i Minnesota, där han ville lära sig att flyga men inte visade minsta intresse av att också kunna landa.

På alla utom ett av de fyra plan som kapades och kraschades i USA den 11 september förra året fanns fem flygkapare. På det fjärde fanns bara fyra. Myndigheterna tror att Moussaoui skulle ha varit den femte terroristen där.

TT