”Gubbar, ni ska inte klaga så mycket!”

Unga politiker är kritiska mot pensionärs- attacken i dag

NYHETER

Uefabasen Lennart Johansson och tv-journalisten Frank Hirschfeldt går i dag till attack mot unga riksdagsledamöter på Aftonbladet Debatt.

- Det är så trist. När man äntligen fått in lite yngre personer i riksdagen ska man direkt hacka på det, säger folkpartiets Birgitta Ohlsson, 27.

Foto: PETER WIDING
UNG OCH ARG Birgitta Ohlsson, 27-årig ordförande för de unga liberalerna, sågar 70-plussarna Lennart Johansson och Frank Hirschfeldts debattartikel där de angriper unga riksdagsledamöter. "Äldre män ska inte klaga så mycket", säger Ohlsson.

"När Göran Persson säger att hälften av dem som nomineras för riksdagsval ska vara under 40 år så fattar han inte att detta uttalande är ren diskriminering."

Så formulerar sig Lennart Johansson, 72, och Frank Hirschfeldt, 78.

"Kulturfenomen"

Diskriminering är rentav ett svenskt kulturfenomen, hävdar de, och citerar Jerzy Einhorn som angående riksdagen sagt att: "Det finns inget annat parlament i världen som är så kemiskt fritt från äldre människor."

Birgitta Ohlsson, Lufs ordförande och riksdagsledamot, tycker att gubbarna ska sluta klaga.

- Det behövs mer pensionärer i riksdagen, men det är symptomatiskt att angripa de unga. Det här leder bara till att man ställer en utsatt grupp mot en annan utsatt grupp. Medelålders vita män däremot är överrepresenterade, säger hon.

"Jag blir förvånad"

Gustaf Fridolin, 19, Grön ungdom, är yngst i riksdagen. Han håller med om att det är ett misstag att jämföra gruppen yngre och äldre.

- Vi är båda underrepresenterade i Sveriges riksdag.

Cecilia Widegren, 29, moderat riksdagspolitiker, får ofta positiv respons från äldre politiker och ledare från näringslivet.

- Därför blir jag förvånad över den här typen av uttalanden när vi äntligen börjar närma oss ett fifty-fifty läge i riksdagen, säger hon.

I debattartikeln skriver författarna vidare om en ungdomskult och ett förakt för äldre som råder i Sverige.

I det avseendet får de medhåll av de yngre riksdagsledamöterna.

- Man måste börja respektera äldres kunskap och erfarenhet, säger Gustaf Fridolin.

"De har levt gott"

Men Birgitta Ohlsson tycker att fokus när det gäller diskriminering ligger fel.

- Ungdomskulten som finns drabbar framför allt äldre kvinnor. Det är de som ska se ut som rosenknoppiga 18-åringar i hyn, som förlorar jobben och betraktas som passé efter 40.

- Äldre män ska inte klaga så mycket, de har levt gott i Sverige. Det kryllar inte direkt av äldre kvinnor som leder pensionärsorganisationer eller som basar över Uefa för den delen, säger hon.

Annika Sohlander