- Sverige snart en terroristbas

USA-kritik mot att 29-åringen släpptes fri

NYHETER

LONDON

Säkerhetskällor i USA och Frankrike uppger för engelska BBC att Sverige snart är en bas för terrorister.

- Det har gjorts försök att samordna terroristceller i resten av Europa och i Nordafrika från Sverige, säger källorna till BBC.

Både FBI och CIA uppges vara mycket irriterade på att den 29-årige kaparmisstänkte släppts.

Foto: JONAS BILBERG
"DET KÄNNS JÄTTEJOBBIGT" Den kapningsmisstänkte 29-åringen under häktningsförhandlingarna. I går släpptes han fri. Han har uppgett att han "glömde" att pistolen låg i hans necessär.

I går sändes ett reportage i Storbritanniens tyngsta nyhetsmagasin, BBCs "Newsnight", om hur Sverige behandlar personer som pekas ut som terrorister.

En av BBCs reportrar, Peter Marshall, har besökt Stockholm och tidigare talat med före detta toppchefer i amerikanska CIA och FBI.

"Blod på händerna"

Buck Revell, tidigare toppchef i FBI, är mycket kritisk till att 29-åringen släppts.

- Om det händer något så kommer den svenska regeringen att ha blod på sina händer. Man kommer att hålla den svenska regeringen som ansvarig, säger han till BBC.

Även Vincent Cannistraro, tidigare chef för olika operationen som CIA utförde, säger att den svenska regeringen anses vara för liberala.

- Sverige har en välkomnande miljö för terrorister. Det finns mindre kontroll och en social välfärd.

- Det är sårbarheten som al-Qaida upptäckt att man kan dra fördel av.

I programmet citeras amerikanska och franska säkerhetskällor som tror att Sverige snart är en bas för terrorister.

- Det har gjorts försök från Sverige att samordna terroristceller i resten av Europa och i Nordafrika. Inom kort kan Sverige vara en bas för terrorister.

Svensk terrorcell

BBC berättade också om ett dokument som sammanställts på en av USA:s ambassader och som varande polismyndigheter i Europa för terrorister.

I dokumentet beskrevs en svensk terroristcell med fem medlemmar som fått träning i Afghanistan. Den skulle ha letts av en 36-åring som delat cell med den nu släppte 29-åringen som greps med ett vapen på Västerås flygplats.

Den 36-årige mannen har öppet talat om sina sympatier för bin Ladin, men förnekat allt samröre med terrorister.

Detta har hänt

Leif Kasvi