"Syrakvinnan" attackerades

Misshandlades svårt under sin permission

1 av 8 | Foto: ULF HÖJER
DÖMD FÖR MORDFÖRSÖK PÅ SAMBON Den 30-åriga trebarnsmamman dömdes till tio års fängelse 1999 för flera mordförsök på sin sambo, bland annat genom att hälla syra över honom. I går hittades hon svårt misshandlad under en permission från fängelset.
NYHETER

"Syrakvinnan" misshandlades svårt under en permission i går.

En anhörig slog larm efter att ha hittat kvinnan skadad i en bostad utanför Uppsala.

Den 30-åriga trebarnsmamman Anna dömdes i juni 1999 till tio års fängelse för mordförsök, mordbrand och grov misshandel.

Hon försökte vid två tillfällen mörda sin då 44-årige sambo. Första gången, i augusti 1997, genom att tända eld på bensinindränkta trasor som hon kastade på honom när han låg och sov. Men mannen överlevde.

Saltsyra i ögonen

Nästan ett år senare, i juli 1998, gjorde hon ett nytt försök.

När sambon låg och sov hällde hon saltsyra i hans ögon, på hans hals och underliv. Mannen fick svåra bränn- och frätskador och är i dag blind på ena ögat, har nedsatt hörsel och har tvingats genomgå omfattande operationer.

Kvinnan dömdes till fängelse, men överklagade till högsta instans. Högsta domstolen vägrade dock att pröva fallet.

I går under en permission från kvinnofängelset Hinseberg befann hon sig i sina gamla hemtrakter i ett samhälle utanför Uppsala.

På eftermiddagen blev anhöriga oroliga när de inte hört något från henne på ett tag och började leta.

I en annan anhörigs bostad hittade de henne, misshandlad och skadad.

Hon transporterades med ambulans direkt till Akademiska sjukhuset i Uppsala för vård. Under dagen gjordes en anmälan till polisen i Uppsala.

"Ingen misstänkt"

- Hon har anmält att hon blivit utsatt för våldsbrott. Men vi har inte någon misstänkt, säger Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen.

Under eftermiddagen och kvällen gjorde polisen teknisk undersökning av platsen där kvinnan hittades. Polisen är mycket förtegen om detaljer kring överfallet.

Kvinnans familj fanns vid hennes sida på sjukhuset i går.

- Jag pratade med hennes föräldrar när de var på väg därifrån. Men jag vet väldigt lite om vad som har hänt, säger Leif Ericksson, kvinnans advokat.

Förra hösten började den så kallade syrakvinnan få riktiga permissioner så hon kunde lämna fängelset.

Hon har hela tiden hävdat sin oskuld.

Men varken tingsrätten eller hovrätten har trott på henne. De har ansett att det är ställt utom allt rimligt tvivel att kvinnan är skyldig till de råa mordförsöken.

Motivet tros vara svartsjuka.

Fatima Johansson