"En clown och poet"

Vännerna minns Göran Kropp

NYHETER

Göran Kropp sörjs i dag.

Äventyrare, tävlingsmänniska, bergsklättrare – och vän.

- Jag känner en erbarmlig sorg. Göran var en av de godaste och gladaste människor som någonsin funnits, säger vännen Staffan Heimerson.

Aftonbladets Staffan Heimerson följde med Göran Kropp på flera resor. Han minns en levnadsglad och omtänksam människa.

- Jag kommer att minnas honom med orden clown och poet, säger Staffan Heimerson.

- Jag kommer att minnas honom som den omsorgsfulla organisatör han var. Men allra mest för den generositet han visade, mot mig naturligtvis, men allra mest mot sina nepalesiska bärare, som han bjöd upp till galna, ystra danser när det var lägereld på kvällarna. Eller den generositet när han berättade invecklade och märkliga historier om sin barndom, om vad som gjorde honom till denna udda figur. Generositet, humor och alltid ett brinnande glatt humör.

Säkerhetsmedveten

Ola Skinnarmo – Göran Kropps äventyrskamrat är bedrövad.

- Jag har mist en av mina bästa vänner, säger han till TT.

Han minns framför allt Göran Kropps glädje och goda humör.

- Vi har varit ute på en del strapatser och det jag mest minns är hur oerhört glad och positiv han var, trots alla miserabla omständigheter som mötte oss. Han var världsmästare att hålla humöret uppe.

Liksom flera av hans vänner berättar Ola Skinnarmo om Göran Kropps säkerhetstänkande.

- Han var otroligt säkerhetsfixerad. Det som hänt är oerhört tragiskt. I äventyr gäller det att ha marginalerna på sin sida och tyvärr har Göran haft otur, säger Ola Skinnarmo.

Hans tankar går främst till Göran kropps familj och Renata Chlumska.

- Hon var verkligen en livskamrat, det är inte många tjejer man får med sig till Mount Everest, säger Ola Skinnarmo.

Tävlingsmänniska

Författaren och journalisten David Lagercrantz skrev en bok om äventyraren efter den uppseendeväckande bestigningen av Mount Everest 1996.

- Göran var en extrem tävlingsmänniska, som i sin besatthet att vara bäst påminde om Gunde Svan. Utåt sett gav han ett hurtigt intryck, men det fanns ett oerhört djup hos honom och en komplexitet hos honom som jag tror inte kom fram, säger David Lagercrantz till TT.

Under arbetet med boken kom de varandra nära. David Lagercrantz berättar om tävlingsmänniskan som var den första svensk – som utan syrgas – nådde Mount Everest topp.

Och det var bergen som lockade Göran Kropp.

- Han var en tänkande människa med en lidelse och ett närmast religiöst förhållande till bergen.

Varför tror du han valde denna väg i livet och sökte sig till faror?

- Varför vissa människor söker sig till faror har man undrat över länge. Men han sökte sig tidigt till det, han hade en oerhörd längtan till bergen, hans tidiga upplevelser där var starka, säger David Lagercrantz till TT.

- Det var en kille som ville bli bäst och det var han ju också i många stycken. Det är bara det att hans tävling var oerhört riskabel.

Samtidigt berättar Lagercrantz Göran Kropp var medveten om farorna, mycket försiktig och att dödsfall bland hans klättrarkollegor gjorde ett bestående intryck.

- Han sade till mig att han inte ville klättra i berg över 8 000 meter, som många klättrare kallar för ”deathzone”, eftersom där finns så lite syre.

aftonbladet.se , TT