Pappan klättrade också

Kropp växte upp i Jönköping och Stockholm

NYHETER

Fakta om Göran Kropp:

Lars Göran Olof Kropp föddes 11:e december 1966. Han växte upp i Jönköping och Stockholm. På en av flera Internetsidor om hans liv och äventyr berättas om hur han som barn brukade sitta med kikaren och titta på pappa Gerhard när denne klättrade i bergen i Italien, där familjen då bodde. Hans eget liv som äventyrare började i det militära.

Kropp gjorde värnplikten som fallskärmsjägare i Karlsborg, en av de tuffaste militära utbildningarna i Sverige. Därefter utbildade han sig till löjtnant på I 12 i Eksjö. Kropps första egna ''stora'' topp var Pic Lenin i Pamir, 7134 meter över havet. Den besteg han tillsammans med kamraten Mats Dahlin, som några år senare avled i franska Alperna när de två klättrade tillsammans. Efter att som fjärde människa i världen lyckats bestiga Mustagh Tower 1990 blev han känd internationellt. Fyra år senare blev han förste svensk att bestiga världens högsta berg, Mount Everest, vars topp ligger 8848 meter över havet. En prestation som inte blir sämre av att Kropp tog sig upp till toppen utan hjälp av syrgas.

Dessförinnan hade han cyklat hela vägen från Jönköping till Katmandou. En cykeltur på totalt 1300 mil. Efter det har hans livsfarliga expeditioner gått i ett. Bland annat har han bestigit K2, Broad Peak och Cho Ouy. Hans sista stora äventyr blev en 100 mil lång skidfärd med vännen Ola Skinnarmo till Nordpolen. En färd han dock tvingades avbryta på grund av att ena tummen förfrös. I februari flyttade Kropp och hans fästmö Renata Chlumska till Seattle. Det blev Göran Kropps sista anhalt. Göran Kropp blev 35 år.

Andreas Bjunér