Ka(mp)en - för makten

02.15 i morse: Persson går hem efter krismötet

NYHETER

Göran Persson kämpar för regeringens överlevnad.

Sent i natt satt han i förhandlingar med Gudrun Schyman på Rosenbad.

Men utan miljöpartiets stöd kommer han att tvingas avgå i morgon.

Foto: MATS STRAND
"DET SER BRA UT" Aftonbladets Oisín Cantwell, till vänster, mötte tidigt i morse statsminister Göran Persson utanför regeringskansliet Rosenbad. Då hade Persson suttit i överläggningar med både vänsterpartiet och miljöpartiet."Det ser bra ut, men det är långt ifrån klart än. Bosse Ringholm fortsätter förhandlingarna", sa Persson till Aftonbladet innan han gick in till bostaden i Sagerska palatset.

Inte förrän kvart över två i morse lämnade Göran Persson regeringskansliet Rosenbad. Då hade han suttit i överläggningar med både miljöpartiet och vänsterpartiet under hela kvällen.

- Det ser bra ut men det är långt ifrån klart än. Bosse Ringholm fortsätter förhandlingarna, sa han till Aftonbladet innan han gick in till bostaden på Sagerska palatset.

Ett par timmar tidigare lämnade Gudrun Schyman och vänsterpartiets budgetförhandlare Ingrid Burman förhandlingsbordet.

Schyman tiger

- Jag har inga kommentarer, vi kallar till presskonferens när vi har något att berätta, sa Gudrun Schyman.

Enligt källor med god insyn i förhandlingarna är regeringen och vänsterpartiet mycket nära en uppgörelse.

- Bosse Ringholm sköter förhandlingarna. Jag är standby och kan rycka in om det ser ut att kunna bli en överenskommelse, sa Göran Persson till Aftonbladet tidigare på kvällen.

Utdelning för v

Allt tyder på att vänsterpartiet i natt fick gehör för de krav de ställde under gårdagen. Det handlar bland annat om höjda löner i offentlig sektor, statliga investeringar för att öka bostadsbyggandet och höjda pensioner så att effekterna av krisårens besparingar försvinner.

Dessutom har vänsterpartiet krävt sakkunniga och tjänstemän på samtliga departement förutom utrikes- och försvarsdepartementet. Man vill också vara med och formulera direktiven för statliga utredningar.

- Där vi är med och tar ansvar vill vi också ha tjänstemän, säger en av partiets förhandlare Camilla Sköld Jansson.

Enligt vad Aftonbladet erfar står dock miljöpartiet och socialdemokraterna fortfarande för långt ifrån varandra för att en uppgörelse skulle bli möjlig i natt.

Visserligen signalerade miljöpartiet att man har mjuknat i kravet på ministerposter. Men samtidigt är inte Göran Persson redo att ge efter för mp:s alla andra krav.

Avvaktade reaktioner

Redan på i går eftermiddag samlade Göran Persson sina närmaste rådgivare Sten Olsson och Pär Nuder på Rosenbad. Även finansminister Bosse Ringholm satt med under nattmanglingen.

Efter en sen middag på hotell Sheraton förklarade Bosse Ringholm att man avvaktade svar från (mp) och (v).

- Vi har telefonkontakt och avvaktar deras reaktioner på eftermiddagens samtal, sa han.

Brev som har med förhandlingarna att göra kom och gick från regeringskansliet under hela kvällen. Vid midnatt anslöt Britt Bohlin, gruppledare i riksdagen.

Förhandlingar i dag

Trots att allt pekar på att Göran Persson kommer att tvingas avgå i morgon kommer han att läsa upp sin regeringsförklaring i riksdagen i dag klockan 14.

- Den är skriven och skickad till tryckeriet, sa Persson sent i går kväll.

Förhandlingarna nu på förmiddagen kommer att avgöra om det blir den röda - eller den rödgröna varianten

Oisin Cantwell, Elisabeth Lindham