Spricka i mp-ledningen om ministerposter

Flera styrelseledamöter kan tänka sig att ta tillbaka kravet

NYHETER

Flera ledamöter i miljöpartiets styrelse kan tänka sig att backa från kravet på ministerposter.

För dem är ett löfte om grön politik som arbetstidsförkortning och miljövänliga bränslen viktigare.

Partistyrelsens eniga nej hittills till samarbete döljer en spricka i miljöpartiets ledning.

- Än så länge känns ministerposter viktigt. Inte viktigt som position, utan som en förutsättning för att vi ska lyckas få en grön politik , säger Ulf Holm, sammankallande i miljöpartiets partistyrelse och ledamot av arbetsutskottet, till Svenska Dagbladet.

Men han fortsätter:

- Men i vissa lägen måste man faktiskt kunna kompromissa litet. Det är jag beredd på.

Förra språkröret och riksdagsledamoten Marianne Samuelsson som också anser att partiet mot ett tillräckligt bra bud måste släppa kravet på ministerposter, säger:

- Vi skulle försitta en historisk chans om slutresultatet av det här blev att vi inte har något samarbete alls med regeringen.

Driva vågmästarpolitik

Den andra linjen i partistyrelsen representeras bland andra av Jabar Amin i partistyrelsen.

Till Svenska Dagbladet säger han att det inte spelar någon roll hur mycket socialdemokraterna bjuder på om det inte blir någon ministerpost. Han anser att partiet då istället ska driva sin politik genom att vara vågmästare i riksdagen.

Men språkröret Maria Wetterstrand sade igår på måndagen att det nu framförallt handlar om att partiet ska få fram ett bättre bud än hittills från socialdemokraterna.

Ett tillräckligt generöst bud vad beträffar de politiska sakfrågorna kan få de mest hårdnackade ministerkrävarna i partistyrelsen att ge med sig.

Simone Söderhjelm

ARTIKELN HANDLAR OM