Persson hotar med nyval

Regeringsförhandlingarna mellan v, s och mp fortsätter

NYHETER

STOCKHOLM.Statsminister Göran Persson hotar med extraval om miljöpartiet går i opposition och gör upp med de borgerliga i en rad frågor.

  Regeringsförhandlingarna mellan v, s och mp fortsatte trots det under tisdagen med signaler om att mp kan gå med på en uppgörelse.

Förhandlarna i de tre partierna var tystlåtna på tisdagen. Men i samband med minglet i riksdagshuset efter det högtidliga öppnandet var Göran Persson tydlig med att nyval kan stunda om miljöpartiet gör upp med de borgerliga.

  - Om vi märker att vi inte kan utöva ett effektivt regeringsarbete då går vi naturligtvis och då går vi inte bara rakt ut. Extravalet är då inte ett hot utan en möjlighet i vår författning. Det vill jag ha sagt så att ingen tveksamhet råder kring detta.

  - Det är bättre att ta ett extraval än ha en mandatperiod framför sig som är helt förvirrad med konstiga uppgörelser.

Nattliga samtal

  Då miljöpartiet är det parti som ligger närmast riksdagsspärren och bitvis har fått hård kritik för den senaste veckans förhandlingsturer, kan partiet känna stor oro inför ett extraval. Möjligen hade Persson det i bakhuvudet när han dagen före misstroendeomröstningen valde att lyfta frågan så tydligt.

  Socialdemokraterna satte ytterligare tryck på mp genom att indirekt hota med att minska antalet platser i riksdagsutskotten om mp gör upp med de borgerliga, vilket skulle ställa mp utan ordinarie platser och ge minskat inflytande.

  Persson, vänsterledaren Gudrun Schyman och miljöpartiets språkrör diskuterade en uppgörelse om samarbete under mandatperioden natten till tisdagen. Förhandlingarna sägs ha gått framåt.

  - Vi diskuterar många olika saker och jag hoppas att det kan bli färdigt i dag, sade språkröret Peter Eriksson och fick understöd av det tidigare språkröret Lotta Nilsson Hedström som menade att partiet fått ett så bra bud att det kan bli aktuellt med en uppgörelse.

Tydligare mål

  Schyman var mycket nöjd med regeringsförklaringen. För att gå med på en uppgörelse vill dock v ha en tydligare övergripande skrivning om målet för samarbetet. Mp och v har angående formerna erbjudits att ha tjänstemän på flera departement inklusive finansdepartementet. Men åtminstone v vill ha en central grupp kopplad till Perssons eget kansli, vilket inte s vill.

  - Huvudsaken är att det får ett bra slut. Det är viktigare än hur lång tid det tar och vi behöver tala mer, kommenterade Schyman läget.

  Om det blir en förtroendeomröstning på onsdagsmorgonen är oklart. S, v och mp kan välja att bordlägga frågan en dag till, för att få mer förhandlingstid. Men skulle mp liera sig med de borgerliga och fälla Persson, anser de borgerliga att de fem partierna ska överväga en alternativ regering, inklusive miljöpartiet.

  - Då ska vi göra ett rejält försök, sade fp-ledaren Lars Leijonborg.

TT