Strax efter är han död

Klätterkollegan: Göran dog direkt - han slapp lida

1 av 4
EN TIMME FÖRE OLYCKAN Här klättrar Göran Kropp på Sunshine Wall. Bilden lades ut i en gästbok på en hemsida för klättrare i natt. "Den togs en timme eller två före olyckan", skriver signaturen Richard i gästboken.
NYHETER

Göran Kropp hade en och en halv meter kvar till kanten när han föll från klippan.

Medklättraren Erden Eruc kunde bara titta på när svensken störtade 21 meter.

- Göran dog direkt. Han slapp lida, säger han.

Göran Kropp blev 35 år.

I måndags begav han sig till ett klippområde utanför staden Vantage, 20 mil sydost om hans nya hemstad Seattle i nordvästra USA.

Området kallas Frenchmans Coulee och är berömt för sina branta basaltklippor. De lockar varje år tusentals klättrare från hela USA.

Tillsammans med Erden Eruc och ytterligare två klättrare besteg Göran Kropp en klippa som kallas Sunshine Wall. På klippan finns ett stort antal leder som klättrarna följer. Kropp och Eruc valde en medelsvår led som heter Air Guitar.

Hakarna lossnade

Erden Eruc började klättra och tog sig till en avsats ungefär tre meter upp på klippväggen. Därifrån såg han sedan Göran Kropp fortsätta uppåt. Svensken var bara en och en halv meter från toppen när han tappade fotfästet och föll.

I ett känsloladdat inlägg på en internetsida för klättrare beskriver Erden Eruc vad som hände:

- Repet blev slakt och började slita med sig säkringarna. Hela kedjan av säkringar som han hade fäst på vägen upp lossnade.

Erden Eruc var helt maktlös. Från avsatsen såg han Göran Kropp falla rakt emot honom.

- Han slog i hyllan som jag stod på. Sedan fortsatte han falla neråt och slog i marken.

Enligt polisen hade Göran Kropp fäst fem säkringar på sin väg uppför klippväggen. Alla utom en slets loss i fallet. Den som blev kvar fick repet att dra tillbaka honom en liten bit upp på klippväggen efter att han slog i marken.

- Jag förlorade min hjälte i går. Det var en svart dag för mänskligheten, skriver Erden Eruc.

Larmade med mobilen

De två övriga klättrarna hade just börjat klättra i leden bredvid när olyckan inträffade. En av dem sprang en dryg kilometer till en parkeringsplats. Där fick han låna en mobiltelefon och kunde larma räddningstjänsten.

Ambulanshelikoptern förde Göran Kropp till sjukhuset i närbelägna Yakima Valley. Erden Eruc, som skadades lind-rigt i olyckan, följde med ombord.

- Göran Kropp var död redan när ambulansen kom fram. Han blödde kraftigt och hade svåra skallskador. Hjälmen han hade på huvudet var krossad, säger John Dacell, sheriff på lokalpolisen i Grant County.

Erden Eruc, 41, jobbar som datakonsult, men ägnar större delen av sin fritid åt bergsklättring. När Aftonbladet nådde honom på telefon i går hade han fått lämna sjukhuset. Han ville inte uttala sig närmare om olyckan, men var full av beund-ran för Göran Kropp.

- Han var min stora idol. En oerhört fascinerande männi-ska.

Göran Kropp och hans fästmö Renata Chlumska, 28, flyttade till samhället Issaquah utanför Seattle i april. Redan före flytten kände han Erden Eruc.

- Vi träffades första gången för två år sedan när han höll ett föredrag i Seattle. Sedan träffades vi på en festival i januari. Då berättade han att han skulle flytta hit, säger Erden Eruc.

Han och Göran hade aldrig tidigare klättrat ihop.

- Nej, det blev första och sista gången. Men Göran sa att han hade klättrat i området en gång tidigare, förmodligen med Renata.

Klättervärlden chockad

Göran Kropps död har försatt klättervärlden i chock.

Få kunde tro att en man som är van att bestiga några av världens farligaste berg skulle dö under vad som, med hans mått mätt, är att betrakta som en söndagsutflykt.

- Jag skulle förstå om det hände på K 2 eller något avlägset berg. Men inte på en klättring i Vantage, säger Erden Eruc.

Lokalpolisen delar hans förvåning.

- De senaste 25 åren har vi bara haft ett dödsfall bland klättrare. Han klättrade utan rep och trillade dessutom ner efter att han hade nått toppen, säger John Dacell.

Polisen har beslagtagit säkerhetsutrustning som Göran Kropp använde.

- Vi ska nu låta kunnigt folk undersöka om det var något fel på den.

Zendry Svärdkrona, Hans Österman