Ingen misstro mot Persson – får bilda regering

Riksdagen röstade för fortsatt förtroende

NYHETER

Idag på onsdagsmorgonen röstade riksdagen om Göran Persson skulle få förtroende att bilda en ny regering.

Miljöpartiet avstod från att rösta men Persson fick ändå som väntat majoritet för fortsatt förtroende.

Representanter från samtliga partier höll före omröstningen anföranden där de klargjorde sitt partis ståndpunkt ifråga om misstroendeomröstningen.

Miljöpartiets Peter Eriksson sade att partiet kämpat för att få till en majoritetsregering men att det inte varit möjligt att få till stånd en sådan lösning.

Förhandlingarna med socialdemokraterna förde dock mp ”hyggligt fram” mot en grund för ett grönare Sverige sade Peter Eriksson.

Därför ansåg miljöpartiet inte att det fanns någon grund för att delta i en misstroendeomröstning.

Omröstningen slutade med siffrorna 158 mot ett förnyat förtroende, 174 för och 17 nedlagda röster.

Glad Persson

Statsminister Göran Persson var på ett strålande humör efter den avklarade och vunna misstroendeomröstningen i kammaren.

Att miljöpartiet lade ned sina röster, trots uppgörelsen mellan s och mp under natten, såg han som naturligt. Dels med tanke på den tuffa väg de gröna haft fram till en uppgörelse, dels deras utfästelser om att aldrig rösta för en regering de själva inte har plats i.

Göran Persson tror inte att mp och v kan få plats i en s-regering under överskådlig framtid.

- Eftersom vi inte är eniga i försvars- och säkerhetspolitiken föredrar jag en socialdemokratisk minoritetsregering. Mer samsyn kan komma, men inte under den här mandatperioden, bedömer Persson.

"Lundgren upprepar Bildts misstag"

Han hävdar att moderatledarens initiativ till misstroendeomröstning fått motsatt effekt i förhållande till vad Lundgren tänkt sig.

- På sätt och vis upprepar Bo Lundgren det Carl Bildt gjorde 1998. Han har givit mig de parlamentariska förutsättningarna för att regera. Det var inte syftet men det blev utgången, säger Persson och ser Lundgrens beslut komma tillbaka som en bumerang mot honom själv.

Både stöd- och opinionsparti

- Det här visar ju att det inte finns något majoritetsstöd för Göran Persson i riksdagen, sade moderatledaren Bo Lundgren till TT efter omröstningen.

- Det är alldeles uppenbart en minoritetsregering. Miljöpartiet deklarerade att man tänker vara både stödparti och oppositionsparti, vilket ju inte håller i längden. Det här visar en mycket bräcklig situation och till det kommer att politiken är fel.

Vad hade du haft att erbjuda om det blivit en majoritet för ett misstroende?

- Om regeringen Persson hade fallit i dag är det självklart att jag hade varit beredd att diskutera med talmannen och andra partier om att skapa förutsättningar för något som är annorlunda och bättre.

Vill inte spekulera

Vad hade det varit?

- Det kan man aldrig spekulera om, utan det hade varit med utgångspunkt i vad vi fyra borgerliga partier är överens om och en diskussion om det hade gått att få en vettig politik med miljöpartiet.

Men varför var ni inte med i de diskussionerna från början i så fall?

- Jag var informerad om de diskussionerna, alla vet ju vad miljöpartiet hade gjort för uttalande. Vad vi ser är en mycket besvärlig situation med ett litet parti som inte kan ta ställning åt det ena eller andra hållet. Det kan möjligen leda fram till ett extraval under perioden, sade Lundgren.

Simone Söderhjelm, TT