Görans sista klättring – minut för minut

Vännen berättar: Jag hörde hur han slog ned – sedan blev det tyst

NYHETER

Erden Eruc klättrade tillsammans med Göran Kropp på Sunshine Wall utanför Seattle.

De hade känt varandra i drygt ett år men aldrig tidigare klättrat tillsammans.

Så här beskriver han vad som hände.

10.40. Göran Kropp anländer 40 minuter försenad till parkeringsplatsen i Frenchman Coulee där han sammanstrålar med klätterkamraten Erden Eruc.

Ytterligare två klättrare i sällskapet, Marcus Hysert och Richard Murphy, har redan begett sig upp till klippan de enats om att klättra på, Sunshine Wall.

Göran är märkbart uppspelt och pratar om sitt och Renatas nästa projekt – en expedition utmed USA:s gräns, till fots och med en hopfällbar kajak.

När Göran och Erden efter några minuters promenad till slut når klippan har deras kamrater redan hunnit en bit upp på Air Guitar, en medelsvår led som följer en tydlig spricklinje uppför den drygt 20 meter höga klippväggen.

Klippan är lite lös

Göran och Erden väljer att inledningsvis klättra några lätta leder med förplacerade säkringar.

Göran har inte klättrat lederna tidigare och får därför klättra först utan att ha sett någon annan klättra leden tidigare – den stil som bland klättrare anses vara den bästa.

Efter ett par timmar har de klarat av de flesta lederna som startade från den klipphylla de befann sig på. Endast en led återstår: Air Guitar.

Det andra replaget har nu rört sig vidare till en annan del av väggen.

Air Guitar anses vara en av de finare lederna i området. Enligt ledbeskrivningen är säkringsmöjligheterna goda och klippan relativt solid – förutom vid toppen där klippan beskrivs som lös. I gengäld ska det enligt uppgift finnas en förplacerad bult som säkrar de sista metrarna.

14.30-tiden. Göran börjar klättra Air Guitar. Efter ett par meter placerar han en vajerkil, en liten kilformad metallbit på stålvajer som kilas fast i sprickan och kan hålla från 400 till 2000 kilo, beroende på storlek.

Ytterligare ett par meter upp lägger han nästa säkring. När han till slut befinner sig 20 meter upp på leden har han enligt Erden bara placerat fem säkringar.

Sekunden senare faller Göran, plötsligt och oväntat.

Erden duckar instinktivt. Han ser hur den första säkringen lossnar och hur repet blir slackt när Göran faller. Erden hinner inte ta hem rep genom repbromsen, istället hinner han precis vira repet ett varv runt sin vänsterarm innan rycket kommer. Det är alltså armen – inte repbromsen – som fångar fallet.

- Jag hörde hur han slog ner precis bakom mig på den två, tre meter breda klipphyllan. Sen blev det tyst, skriver Erden på en diskussionssajt för klättrare.

Det hela var över på någon sekund. Kvar på väggen satt bara en enda säkring. Resten hade slitits loss i fallet.

Erden bar en kortärmad tröja och hans arm blev svårt sargad av friktionen från det tjocka nylonrepet som brände upp ett djupt sår runt hela armen.

15.00. Erden ropade omedelbart på hjälp från de två andra klättrarna. Han tog sig ner till Göran, som blödde svårt från huvudet och saknade puls. Hans hjälm var helt krossad. Han avled troligen ögonblickligen, skriver Erden i sin redogörelse.

15.11. Efter drygt tio minuter avbröt Erden sina fruktlösa återupplivningsförsök. En av vännerna sprang ner till parkeringsplatsen och ringde till larmcentralen, och efter en liten stund dök en militärhelikopter från Fort Lewis upp över klippan. Såväl den förolyckade Göran Kropp som den svårt chockade Erden Eruc hissades upp i helikoptern och flögs till sjukhus.

Säkerhetsutrustningen som användes ska egentligen klara belastningar över 2000 kilo.

En trasig karbinhake hittades i närheten av leden. Den och den övriga säkerhetsutrustningen ska nu undersökas för att ta reda på vad som egentligen gick fel.

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM