Dansk protest mot Perssons tal om Barsebäck

”Att Sveriges statsminister inte vill frysa är inte skäl nog”

NYHETER

KÖPENHAMN

Att Sveriges statsminister inte vill frysa är inte skäl nog att fortsätta driva Barsebäck, anser Danmarks regering. Efter det att statsminister Göran Persson betecknat verkets stängning som en långsiktig strategi skickade danskarna på onsdagen över en protest till Sverige.

Den danska inrikesministern Lars Lökke Rasmussen från regeringspartiet venstre säger att han är "något chockad" över statsminister Perssons uttalanden eftersom beslutet har varit att Barsebäcks reaktor 2 ska stänga före utgången av år 2004.

- I sitt öppningstal i svenska riksdagen i tisdags sade Göran Persson att han, som bor i Malmö, inte vill frysa till jul på grund av att Barsebäck stängs och att det måste vara helt klart med ersättningsenergi innan driften kan upphöra. Men Sverige kommer aldrig att få klart med en stängning av Barsebäck så länge man inte gör något för att skaffa fram annan el, säger Lökke Rasmussen till danska TV 2 Nyheterna.

Enligt Rasmussen har det svenska miljöpartiets språkrör Peter Eriksson uppmanat danska regeringen att protestera och kräva att beslutet om att stänga Barsebäck ska stå fast.

- Det är en mycket stor besvikelse för oss om den svenska regeringen nu inte längre har som ambition att stänga verket. Att se till säkerheten i storstadsområdet Köpenhamn är faktiskt viktigare än om Persson fryser eller inte, säger Rasmussen och lovar att Danmarks regering kommer att fortsätta pressa på om en stängning.

TT-Ritzau

ARTIKELN HANDLAR OM