Popstjärnor i stormens öga

1 av 3 | Foto: NASA och AP
FYRA DÖDA Karlstadsbandet Da Buzz landade mitt i den japanska tyfonen. Minst 4 människor har dött i ovädret.
NYHETER

Minst fyra människor dog när tyfonen Higos svepte in över Tokyo i tisdags kväll.

Mitt i kaoset fanns den svenska popgruppen Da Buzz.

- Vi var på väg till en intervju när vi fick order att vända. Det var för farligt att vara utomhus, säger låtskrivaren Per Lidén.

Med spöregn och vindstyrkor på 50 meter per sekund orsakade tyfonen stor skada. Träd blåste omkull och vattenmassor orsakade jordskred och översvämningar. Två personer dödades i Tokyos grannlän Chiba när de träffades av avslitna elledningar. En vakt vid ett bygge dog när han fick ett fönster över sig. En person drunknade när han skulle förtöja en båt. Ytterligare en människa är saknad och befaras drunknad.

- Japanerna säger att tyfonen var den värsta på femtio år. Men det märks att de är vana vid oväder. Alla är lugna och håller sig inomhus, säger Per Lidén.

Da Buzz landade på flygplatsen i Tokyo strax efter fyra på tisdagseftermiddagen.

Läskig landning

- Det var en läskig landning för mig som är flygrädd. Det blåste och spöregnade och skakade rejält. Innan dess hade piloten avbrutit första landningsförsöket. Vi fick cirkla över havet en timme extra, säger Per Lidén, 33.

Karlstadsbandet Da Buzz - som också består av Pier Schmid, 31, och Annika Törnkvist, 31, - är i Japan för att marknadsföra sitt nya album. I tisdags kväll skulle gruppen ha medverkat i en radiointervju. Men den fick ställas in.

- Vi var på väg till radiostationen i taxi när skivbolagsfolket började ringa i sina telefoner. De sa åt chauffören att vända tillbaka till hotellet för att inte riskera vår säkerhet. Då blev vi skraja.

I västra delen av Tokyo rasade flera hus. På gatorna flög löst bråte omkring.

- Det var skyltar, kartonger, papper. Det hade varit livsfarligt att gå ut, säger Per Lidén.

Svårt att sova

Da Buzz tillbringade natten instängda på hotellet.

- Det var svårt att sova. Men fram på morgonen blev allt lugnt igen och solen började skina. Japan bjuder på fantastiska kontraster.

Hans Österman