Kalkonkungen

Cornflakes är Carl Gustafs bästa recept

NYHETER

Kungen panerar sina kalkonbröst med corn flakes.

Det berättar han i Sveriges Radios matprogram Meny i dag.

- Kungen sa, att han krossar vanlig corn flakes i en mortel och därefter vänder han kalkonbrösten i detta, säger programledaren Sven Ekberg.

Foto: Maths Bogren
Kunglig meny Kung Carl Gustaf medverkar i Sveriges Radios Meny i dag. Programmet, där även Peter Harrysson pratar mat, spelades in på Öland i samband med skördefesten i helgen.

Meny, som även sänds i repris på lördag eftermiddag, spelades in under den gångna helgen på Öland eftersom där skördefest.

Både kungen och drottningen var där men det är bara kungen som intervjuas.

- Han berättade att han föder upp ett antal kalkoner på Solliden och att de inte får bli för stora. Då går de inte in i ugnen på Drottningholm, säger Sven Ekberg.

Krossade flingor

Kungen gick inte närmare in på hur han panerar kalkonbrösten, bara att han använder krossad corn flakes som mjöl.

Kungen gör också en öländsk minestrone-soppa. Där använder kungen enbart grönsaker från Sollidens köksträdgård.

Öländska kroppkakor har under senare år blivit en kunglig favorit.

- Ja, kungen berättar, att hans mor, prinsessan Sibylla, inte tyckte om kroppkakor. Därför serverades det sällan. Senare upptäckte kungen kroppkakorna och äter dem gärna, berättar Sven Ekberg.

Öländska kroppkakor görs på en blandning av riven rå potatis och kokt potatis, småländska kroppkakor görs på enbart kokt potatis och pitepalt görs på enbart råriven potatis och kornmjöl. Till alla tre varianterna används stekta fläsktärningar. Smält smör och/eller lingonsylt till.

I sommar var det första gången som kungen hade sitt Kaffetorpets servering öppet. Det ligger i närheten av Solliden och där kan man nu också smaka på kungens egen kryddade snaps. Kryddan är framför allt backtimjan, alltså vild timjan från Alvaret på södra Öland. Följaktligen heter snapsen Absolut Alvar.

Kungen är numera ledamot av Gastronomiska akademien, en plats han fick överta efter prins Bertil.

Per-Iwar Sohlström