Vännerna sörjer Kropp i Seattle

Grannen: Göran och Renata planerade att skaffa barn

1 av 4 | Foto: Pontus Höök
Julie Speyer bor i lägenheten ovanför Göran Kropp och Renata Chlumska i Issaquah utanför Seattle. - Vi fick så bra kontakt, säger Julie och gråter i en väns famn utanför Görans och Renatas dörr.
NYHETER

ISSAQUAH, WASHINGTON. Göran Kropps och Renata Chlumskas trerumslägenhet i Issaquah låg i går öde.

Men utanför hade sörjande lämnat blommor, stearinljus och hälsningar till den 28-åriga nyblivna änkan.

- Det som hänt är fruktansvärt. Göran och Renata ville bilda familj. Han brukade säga att han skulle ha ett helt fotbollslag med barn, säger Julie Speyer som bodde i lägenheten ovanför.

Försiktigt ställer hon ned en liten lerfigur bland stearinljusen. Det är en ängel.

- Jag hade bara känt dem några månader. Men vi fick så bra kontakt att det kändes som om vi var barndomskompisar, säger Speyer.

Omdömet går igen bland de boende i området som Aftonbladet i går talade med.

Flera gladdes åt att de båda svenska äventyrarna bosatte sig här utanför Seattle. Att de skulle stanna tycktes det inte råda någon tvekan om.

- De hade köpt lägenheten och precis lagt in parkettgolv. Göran hade tagit hit sin Porsche. Den står fortfarande kvar i garaget, säger fastighetsskötaren Kevin Butcher.

I en lägenhet på andra våningen inne i Seattle sitter bergsklättaren Erden Eruç, 41, och försöker bearbeta det som hänt.

På soffbordet framför honom ligger sju likadana fästen som han, hans två kompisar och Göran Kropp använde sig av när de i förrgår klättrade uppför den lodräta branten Air Guitar i Vantage.

- Vi hade klättrat i drygt tre timmar. Göran tyckte att det var en utmaning. Han ville lära sig mer om att klättra i sprickor.

Det blev den svenske äventyrarens död. På sista etappen - när Göran Kropp bara hade någon meter kvar till toppen - släppte det översta fästet. Svensken föll handlöst baklänges.

Kunde bara ducka

På en klippavsats tio meter längre ner stod Eruç. Han försökte häva fallet med hjälp av klättrarnas livlina men repet fastnade runt hans vänsterarm och brände sönder huden.

Samtidigt släppte också det andra fästet.

- Jag såg Göran komma mot mig och kunde bara ducka.

Eruçs första hjälpen-insats var förgäves. Göran Kropps huvud krossades mot marken och svensken låg död i en pöl av blod när ambulanspersonal nådde platsen.

Att få klättra med Göran Kropp hade varit en dröm för Eruc. Han säger att han sett upp till svensken efter att i fjol lyssnat på en av hans föreläsningar.

- Han sa alltid Kropp-on-topp och gjorde tummen upp. Det var alltid tummen upp.

Eruç ler åt minnet och härmar svensken. Samtidigt får han tårar i ögonen.

Nästan generad vänder han bort blicken.

- Göran var alltid intresserad av den han pratade med. Det var hans styrka. Och det gjorde honom så lätt att få kontakt med.

Magnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM