otståndet får en efter en att gå

I går hoppade ytterligare två toppmoderater av sina uppdrag

1 av 5
Gunnar Hökmark, avgick.
NYHETER

Utrensningen i moderaterna fortsätter.

Nu lämnar både Anders G Högmark och Gunnar Hökmark sina nyckelposter.

- Jag vill inte stå till förfogande för häxjakten, säger Hökmark.

Det pågår ett generationsskifte i moderaterna. Kvasten går i partiets toppskikt och unga nytänkare får en allt mer framträdande roll.

I går valdes Fredrik Reinfeldt, 37, till gruppledare och blir därmed riksdagens yngste.

För två år sedan, när han utnämndes till ordförande i justitieutskottet, var han den yngste någonsin.

Nu vill han förändra moderaterna och få bukt med partiets "åtgärdssjuka".

- Vi kan inte först åka ut och lova tusentals nya poliser och sen eventuellt fundera på om det finns några brottsoffer, säger han.

Gjorde bort sig i tv

Först att lämna partiet var gruppledaren Per Unckel, 54, som gick redan två dagar efter katastrofvalet. En dag senare var det partisekreteraren Johnny Magnussons tur.

I går meddelade riksdagsledamoten Anders G Högmark att inte heller han ställer upp för omval till förtroenderådet. Högmark var en av de moderater som gjorde bort sig i SVT:s "Uppdrag Granskning".

Även Gunnar Hökmark, 50, lämnar sitt uppdrag som ekonomisk talesman. Han är upprörd över den senaste kritiken från bland andra Muf-ordföranden Tove Lifvendahl.

- Att redan på valnatten försöka peka ut syndabockar är fel. Standardreceptet i val efter val kan inte vara att kräva utrensning.

Har du inget ansvar alls för valkatastrofen?

- Jag har aldrig varit rädd för att ta mitt ansvar men jag tycker det är underligt att jag, som vare sig sitter i partistyrelsen eller i partiledningen, utpekas som ansvarig.

Fler kvinnor

Det nyvalda förtroenderådet speglar moderaternas vilja till förändring. Kvinnorna blir sex mot tidigare tre och medelåldern sjunker från 51 till 48.

Den 8 november har moderaterna extrastämma. Den stora frågan är om Bo Lundgren får sitta kvar eller om han också får rött kort av de blå partikamraterna.

Elisabeth Lindham

ARTIKELN HANDLAR OM